Доступність посилання

ТОП новини

Путін у Мінську вже не хотітиме війни, бо економічна скрута? (Світова преса)


За столом переговорів Порошенко має найгірші карти, але не може дозволити собі поступитися через патріотично налаштованих українців вдома

Міжнародна агенція новин публікує свої припущення стосовно можливих результатів Мінських переговорів, які мають відбутися сьогодні. Американська газета пише про те, як без зброї зупинити російського президента. Інше американське видання натомість звертає увагу на жахливий стан української економіки. Тим часом, USA Today публікувала мапу України без Криму.

Міжнародна агенція новин Bloomberg пише про Мінські переговори, які мають відбутися сьогодні. Автор статті вважає, що український президент Петро Порошенко має найгірші карти, але не може дозволити собі поступитися через патріотично налаштованих українців удома.

З іншого боку, російський президент Володимир Путін, ймовірно, погодиться на певну домовленість, якщо сепаратисти отримають більше території у порівнянні з Мінською угодою від вересня. «Таким чином, російські націоналісти не зможуть звинуватити його у тому, що зрадив «повстанців», і Путін зможе позбутися війни, яка йому не потрібна у час найбільшої економічної кризи його правління», – пише агенція.

А німецький канцлер Ангела Меркель доклала стільки зусиль у припинення війни на сході України, що вона переконається у досягненні певного компромісу, вважає автор статті.

Журналіст Іан Бейтсон: «Леонід Бершидський про маневрування перед Мінськими переговорами, які можуть сприяти справжній мирній угоді»

«Якщо компромісу все ж таки досягнуть, ймовірно, буде створена широка демілітаризована зона навколо нинішньої лінії розділу між українськими силами та силами сепаратистів. Будуть також залучені міжнародні миротворчі сили з обмеженою участю Росії, а також підписана угода з умовами для тривалого миру», – підсумовує агенція.

Американська газета Wall Street Journal пише про те, як зупинити російського президента, не використовуючи зброю. На думку видання, варто лише посилити санкції проти Росії, а потім їхня комбінація зі світовими ринками капіталу змусить Москву відступити.

«Багато хто вважає, що Путін може ігнорувати цей тиск протягом невизначеного часу. Я в цьому сумніваюся. Я сумніваюся в цьому, тому що фінансові ринки сьогодні є найпотужнішою силою на планеті. Набагато потужнішою за будь-яку армію чи зброю, а також здатною викликати зміни, яких ані дипломатія, ані зброя ніколи не зможуть досягти», – вважає автор статті.

Популярність російського президента, яка зросла після анексії Криму, змушує деяких експертів вірити, що Путін не відчуває економічного чи фінансового тиску.

«Але Росія – це не Північна Корея. Росія є повноправним учасником світових фінансових ринків. Існує момент, коли банківський або валютний крах не дозволить будь-якій великій нації функціонувати», – пише автор статті. Отже, посилення санкцій може призвести до того, що російські інституції не зможуть позичати гроші за кордоном, приватний капітал залишить країну, банківська система стане неплатоспроможною і ніхто не хотітиме російського рубля. «У той момент підтримувати агресію за кордоном буде неможливо. Навіть для Путіна», – підсумовує видання.

Американський часопис Forbes пише, що тим часом українська економіка руйнується, а Захід, як виглядає, цим не переймається. Якщо країна найближчим часом не отримає істотної фінансової допомоги, Україна матиме менший від місячного запас іноземної валюти. Якщо резерв буде меншим, ніж він є зараз, у держави можуть просто закінчитися долари та євро.

Автор статті, аналітик Марк Адоманіс: «Українська економіка терпить крах у нас на очах. Кілька мільярдів зброєю зараз не допоможуть»

«Не знаю чому, але дискусії серед західних експертів стосуються у переважній більшості не економічного апокаліпсису, а того, чи варто США надавати Україні передову зброю, щоб відбити росіян», – пише автор статті. Отже, якщо Захід у найближчому майбутньому не надасть допомоги українській економіці, держава буде просто не в змозі платити за антитерористичну операцію на сході країни.

«Якщо б міжнародна політика була казкою про мораль, то економіка інтервенціоністської й агресивної Росії страждала б набагато більше, ніж економіка бідної, беззахисної України. Однак світові плювати на поняття справедливості, тому Україна переживає непропорційно тяжку економічну кризу, незважаючи на те, що сама, по суті, не є винною у цьому протистоянні», – підсумовує видання.

Американська часопис Foreign Policy пише про те, що інше американське видання, газета USA Today, на своїх сторінках опублікувала мапу України без Криму. Представники газети не відреагували на прохання про коментар одразу, повідомляє Foreign Policy.

Редактор New Eastern Europe Адам Райхардт: «Здається, що USA Today визнала анексію Криму»

«Невідомо, чи вилучення Криму з мапи України є результатом свідомого редакційного рішення чи помилкою, однак найбільші конкуренти газети, Wall Street Journal і New York Times, вирішили включити півострів у межі України, незважаючи на де-факто контроль Москви над Кримом», – пише видання.

Тим часом, британська газета Guardian публікує фото-есе зі сходу України. Американське інтернет-видання BuzzFeed також публікує фотографії з українського Вуглегірська – тієї частини міста, яку зайняли сепаратисти.

Журналіст Юлія Йоффе: «Мій улюблений фотограф (і друг) Макс Авдєєв із неймовірними світлинами війни в Україні»

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG