Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти заявляють, що вирішили «дати Україні шанс»


Ігор Плотницький (л) і Олександр Захарченко після переговорів у Мінську, 12 лютого 2015 року
Ігор Плотницький (л) і Олександр Захарченко після переговорів у Мінську, 12 лютого 2015 року

Лідер угруповання «ЛНР», яке в Україні визнають терористичним, Ігор Плотницький заявляє, що сепаратисти вирішили дати Україні шанс. Про це він сказав у Мінську після закінчення переговорів лідерів України, Росії, Німеччини і Франції.

«Ми не можемо не дати Україні цей шанс, тому що буде змінюватися сама країна, відносини і люди… Цей шанс дається Україні для того, щоб змінити Конституцію, про що йдеться в ухвалених документах, змінити своє ставлення», – сказав Плотницький.

Водночас він висловив переконання у тому, що перемога буде за сепаратистами, «і не важливо, яким методом: політичним чи воєнним».

Зі свого боку, лідер угруповання «ДНР» Олександр Захарченко заявив, що відповідальність за будь-який зрив чи невиконання якихось домовленостей лежить на Петрі Порошенку. «Всі пункти (погоджені на саміті – ред.) потребують додаткових узгоджень, переговори тривають. Тому будь-яке порушення чи невиконання цих пунктів (означатиме – ред.), що ні про які меморандуми більше не йтиметься», – сказав Захарченко.

З вечора 11 лютого і до сьогоднішнього ранку в Мінську тривала зустріч лідерів України, Росії, Німеччини і Франції щодо ситуації в Україні. Сторони домовилися про припинення вогню на Донбасі з 15 лютого. Крім того, від лінії зіткнення має бути відведене важке озброєння. Як заявив президент Росії Володимир Путін по завершенні переговорів, українські військові мають відвести озброєння від нинішньої лінії зіткнення, бойовик – від лінії, узгодженої 19 вересня в рамках Мінських домовленостей.

Президент України Петро Порошенко заявив, що Росія висувала неприйнятні для Києва умови. За його словами, на федералізацію чи автономія для Донбасу Україна не погодилася.

За словами, Порошенка, тристороння контактна група у Мінську, до складу якої входять представники України, ОБСЄ і сепаратистів, підписала документ, погоджений за підсумками переговорів лідерів чотирьох країн.

XS
SM
MD
LG