Доступність посилання

ТОП новини

Перемир’я-2. Чого чекають від нього на Донбасі?


Бойовики угруповання «ДНР» у Донецьку. Лютий 2015 року
Бойовики угруповання «ДНР» у Донецьку. Лютий 2015 року

Під час перемир’я місцеві мешканці більше звертають увагу на безлад і свавілля, що влаштували сепаратисти, і починають чинити опір

Ще декілька місяців тому мій знайомий донеччанин із самої лінії вогню, родом із Авдіївки, сказав таке: «Чим довше триватиме це «перемир’я» (стріляли тоді все ж таки на порядок менше, ніж зараз – автор), тим більше людей отямляться і складуть зброю».

Ось таку курйозну заяву зробив Володя, учасник усіх прооукраїнських мітингів у Донецьку весни-2014. Коли ми говорили про черговий етап «перемир’я» на Донбасі, то все вказувало на те, що це всього лише примара. Але Володя свою думку пояснив так:

«Багато «ватників» вже вірять, що все закінчиться миром, що Захарченко зараз активно веде діалог. І не вірять у заклик «Росія – прийди» відповідно. Ти знаєш що зараз багато бойовиків просто кидають зброю і йдуть з «ополчення»? Коли в Торезі росіяни робили переворот, то майже двісті рил «ополчення» вишикували й запитали, хто згодний піти воювати. Зголосилося аж 15 осіб. В сусідньому Сніжному вже нікому стоять на блокпостах. «Ополченцям» припинили платити, а хто за так голову класти буде?

Чому я вважаю що «перемир’я» працює? Багато місцевих повертаються по домівках, купа блокпостів вже порожні чи разібрані... Ті хто пішли з «ДНР», нарешті звертають увагу на розгром, що залишився після них. На бездіяльність керівництва «ДНР», на свавілля «кізяків»...

Врешті-решт, ще попереднє перемир’я зробило неможливе: серед бойовиків почалась серйозна міжусобиця. Можна згадати того ж луганського Беднова, начальника штабу четвертої бригади «ЛНР», якого знищили самі терористи. Та купу менш відомих бойовиків, яких було вбито через сварки за гроші і владу.

І ще є таке свідчення одного з працівників донецького цвинтаря: «До 12 січня приходилось хоронити в день до 15 «ополченців». Багато в закритих домовинах. Розповідали, що багато по дурості, по п’яні гинуть. То себе й товаришів гранатою підірвав, то пристрелив, граючись автоматом… Хоронять не лише в нас, так що вбитих набагато більше. В останні дні їх поменшало але кожний день хоронимо».

Тим часом, продовжують свою діяльність українські партизани, що активізувалися з початком нової фази бойових дій в районах Донбасу.

Доречі, в «ДНР» наростає справжній «партизанський психоз». Власникам автомобілів офіційно заборонено тонувати скло в автомобілях. Замість адміністративних покарань, бойовики «карають» порушників, розбиваючи скло прикладами! Зафіксовано кілька випадків відкриття вогню без попередження по автомобілях із тонованим склом У «службових документах» «ДНР» фігурують прізвища близько 200 «українських терористів», які нібито «діють у тилах «республіки».

Втім, їх можна зрозуміти. Остання резонансна справа – спроба вбити Захарченка у Вуглегірську та вбивство зрадника міліціонера. В місті Макіївка невідомими особами підірваний склад боєзапасів та амуніції 8-ї окремої гірської мотострілецької бригади Південного військового округу (Чечня, село Хорта). І це тільки початок опору Донбасу.

А мій товариш Володя на чергові перемовини в Мінську відповів так: «Хай домовляються. Партизани будуть воювати до того часу, допоки останній росіянин не буде викинутий із Донбасу. А місцеві «ополченці» ще будуть за пайки відновлювати все власноруч розтрощене та розграбоване найманцями із Росії».

Микола Миколаєнко, інженер, місто Горлівка

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG