Доступність посилання

ТОП новини

Мінськ-2 відклав тему санкцій, заплановану на євросаміті


Лідери України, Франції, Німеччини та Росії під час зустрічі у «нормандському форматі». Мінськ, 11 лютого 2015 року
Лідери України, Франції, Німеччини та Росії під час зустрічі у «нормандському форматі». Мінськ, 11 лютого 2015 року

На зустрічі лідерів ЄС у Брюсселі вирішили зачекати результатів мирних домовленостей перед тим, як посилювати тиск на Росію

Брюссель – Питання санкцій, яке лідери ЄС планували обговорити у Брюсселі, після угоди Мінськ-2, дещо відійшло на задній план. З таким налаштуванням прибула на саміт ціла низка президентів та прем’єр-міністрів. Натомість, деякі лідери країн співдружності закликають бути реалістами й не зменшувати тиску на Москву, розробляючи подальші обмеження на випадок нового провалу деескалації конфлікту на Донбасі.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Український президент Петро Порошенко в четвер у Брюсселі розповів про напружені мінські переговори та прийшов, як він висловився, «скоординувати дії України та ЄС». «Одразу після підписання домовленості тристоронньою контактною групою проросійські терористи розпочали наступальну операцію», – зазначив президент України.

Одразу після підписання домовленості тристоронньою контактною групою проросійські терористи розпочали наступальну операцію
Петро Порошенко

«Тому життєво важливо для всіх нас чинити тиск для додтримання обіцянок щодо припинення вогню, відведення важкої артилерії, негайного звільнення заручників, виведення усіх іноземних військ та найманців з української території і закриття кордонів – цього центрального елемента для суверенності моєї держави», – заявив Порошенко.

Дуже важливо, щоб ми мали змогу продовжити чинити необхідний тиск на Росію та залишалися пильними
Франсуа Олланд

Безсонна ніч та напружений діалог із господарем Кремля, здавалося, додали наснаги французькому президентові Франсуа Олланду. Треба бути пильними та не зменшувати тиску на Москву, каже він, повернувшись із Мінська.

«Навіть пізніше, після наступних кількох вирішальних днів буде дуже важливо – і про це йтиметься на цьому засіданні Європейської ради – щоб ми мали змогу продовжити чинити необхідний тиск на Росію та залишалися пильними для досягнення миру в Україні», – каже Олланд.

«Мінськ-2 не гарантує сталого успіху» – Олланд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00


Головне не слова на папері, а реальний мир на місцях – Камерон

Британський прем’єр Девід Камерон зі свого боку заявив, що вести мову про скасування санкцій ЄС щодо Росії, впроваджених через ситуацію на сході України, поки що рано. Москві слід змінити свою агресивну поведінку, інакше на досягнутому Євросоюз не зупиниться, переконаний прем’єр-міністр Великої Британії.

Девід Камерон
Девід Камерон

«Ми маємо бути дуже чіткими у тому, що Володимир Путін повинен знати: допоки він не змінить своєї поведінки, санкції, які ми впровадили, не будуть остаточними», – заявив лідер Британії, наголосивши на важливості впровадження Мінських домовленостей.

«Найголовніше – справжні дії на місцях конфлікту, а не просто слова на папері», – додав Камерон.

У разі невиконання домовленостей у Мінську, відносини між Заходом та Росією можуть бути заморожені, вважає прем’єр-міністр Фінляндії Александер Стубб.

«Наразі ми маємо план припинення вогню та мирного врегулювання, які всі мають виконувати. Якщо цього не буде дотримано і нинішня ситуація триватиме, то, думаю, що найближчим часом ми побачимо замороження [відносин] між Росією і Заходом», – сказав Стубб.

Євродипломатія закликає до позитивних кроків

Тим часом, голова європейської дипломатичної служби Федеріка Моґеріні теж закликала наразі, з огляду на досягнуті у Мінську домовленості, не обговорювати подальші санкції щодо Росії, а сконцентруватися на позитивних шляхах, якими європейці можуть допомогти втіленню цих угод.

Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Водночас, у кулуарах саміту дипломати пояснюють, що рішення, ухвалені 9 лютого про включення до «чорного списку» нових 19 фізичних осіб та 9 організацій, залишаються в силі та наберуть чинності наступного понеділка «Це рішення готувалося давно і було відповіддю на сплеск насилля в Україні минулого місяця», – пояснив представник європейської дипломатії, який побажав не називатися.

Разом з тим, він не виключив, що «лідери ЄС можуть також ще раз відкласти впровадження цих обмежень, якщо у цьому буде потреба».


На цю ж тему:

12.02.2015
Путін програє, тому сів за стіл переговорів – Геращенко

Радіо Свобода позбирало у кулуарах Верховної Ради оцінки депутатів домовленостей у Мінську далі
12.02.2015
Сумніваюся, що будуть виведені з Донбасу російські війська – депутат Кишкар

«Путін, як загнаний звір, олівці ламав на прикладі Януковича» – парламентар Барна далі
12.02.2015
Реакція на Мінськ: обережний оптимізм без ейфорії

«Кордон відкритий для будь-яких військових і військової техніки. Це означає, що домовленості абсолютно слабкі» – президент Литви далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG