Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Кононенко через оборудку отримали землю в Царському селі – «Схеми»


Президент Петро Порошенко і перший заступник голови його фракції в парламенті Ігор Кононенко купили елітну землю на Печерську в Києві у фірми, власник якої каже, що не отримував за це коштів і був «найманим директором». Про це йдеться у розслідуванні програми Радіо Свобода «Схеми».

Як з’ясували журналісти, ділянки Петра Порошенка й Ігоря Кононенка мають спільну адресу і розташовані через дорогу на вулиці Радіальній, 5 у Києві, в елітному поселенні Царське село.

Спочатку обидві земельні ділянки загальною площею 1,10 гектара рішенням Київради були безкоштовно передані обслуговуючому кооперативу «Зеленбудсервіс-К», серед членів якого була сестра Ігоря Кононенка Оксана Авдєєва, довірена особа Порошенка на виборах 2012 року Оксана Смакоус та особи, пов’язані з бізнесом Порошенка і Кононенка.

Ігор Кононенко підтвердив «Схемам», що «опікувався цим питанням із 2004 року».

Колишній заступник мера Києва Леоніда Черновецького Олександр Луцький, у якого є довіреність від Порошенка представляти його інтереси у цьому питанні, відмовився коментувати викриту журналістами схему виведення землі з комунальної власності столиці. «Ви копаєте там, де немає чого копати. Один раз мене просили Вам допомогти, більше мене не просять Вам допомагати. І навіщо мені шукати пригод собі на голову?», – сказав він.

Ринкова вартість цих ділянок у найдорожчому районі Києва – Царському селі на той момент становила близько 200 мільйонів гривень. Згодом, після безкоштовної передачі кооперативу – ділянка ще декілька разів переходила у власність різних структур з орбіти Порошенка й Кононенка, йдеться в розслідуванні.

Влітку 2009 року кооператив «Зеленбудсервіс-К» виступив поручителем ТОВ «Рідна Марка Корп» перед іпотекодержателем – одеським приватним підприємством «Укрсел». Ділянку на Радіальній, 5 площею 46 соток передали в іпотеку.

За даними журналістів, подібну операцію здійснили і з другою ділянкою – площею 63 сотки. 20 липня 2009 року обидві ділянки перейшли у власність приватного підприємства «Укрсел».

У серпні 2009 ПП «Укрсел» продало ділянку площею 46 соток Ігореві Кононенку. Петро Порошенко став власником більшої ділянки 2 вересня.

Однак директор і єдиний засновник уже ліквідованого ПП «Укрсел» Микола Білий розповів у інтерв’ю журналістам, що був найманим директором і грошей за продаж землі не отримував.

«Я був найманим директором, Я кинув усю цю справу і працюю зараз дальнобійником. Які гроші? Ніяких грошей я не отримував», – заявив директор ліквідованого ПП «Укрсел» Микола Білий.

Раніше журналісти програми «Схеми» з’ясували, що у Петра Порошенка немає дозволу для будівництва в зоні охорони пам’ятки національного значення від Міністерства культури.

XS
SM
MD
LG