Доступність посилання

ТОП новини

Пєсков: Росія не є стороною виконання мінських домовленостей


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Росія є гарантом врегулювання ситуації на сході України, а не стороною, яка виконує комплекс спрямованих на це заходів, заявив російські агенції «РИА Новости» прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

«Росія – це країна, покликана сторонами конфлікту. Це країна, яка закликала сторони конфлікту підписати комплекс заходів з виконання мінських домовленостей. Але Росія не є стороною, яка виконує цей комплекс заходів. Це країна, яка виступає гарантом, яка виступає з закликом, але, безумовно, це не сторона, яка повинна вживати дії для цього. Ми просто не можемо цього робити фізично, тому що Росія не є учасником цього конфлікту», – сказав Пєсков.

У Мінську 12 лютого відбулися переговори про врегулювання кризи на Донбасі за участю лідерів України, Росії, Німеччини і Франції.

За підсумками переговорів затвердили комплекс заходів, спрямованих на імплементацію вересневих мінських домовленостей. Цей документ підписала контактна група: представники України, ОБСЄ і лідери сепаратистів. Крім того, ухвалена декларація лідерів України, Франції Німеччини і Росії на підтримку цих заходів.

Нові домовленості, зокрема, передбачають припинення вогню на сході України з 00:00 15 лютого, а також відведення всіх важких озброєнь, виведення усіх іноземних військ з української території. Також передбачено обмін і звільнення всіх заручників.

12 лютого президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що Рада не обговорювала на своєму засіданні нових економічних санкцій, але затвердила запровадження з 16 лютого індивідуальних санкцій проти 19 осіб та 9 компаній через ситуацію в Україні.

XS
SM
MD
LG