Доступність посилання

ТОП новини

Вдова Литвиненка підтримує публічне розслідування справи про смерть чоловіка


Олександр Литвиненко, архівне фото
Олександр Литвиненко, архівне фото

Вдова Олександра Литвиненка, колишнього співробітника російських спецслужб, який помер у Лондоні у 2006 від отруєння радіоактивним полонієм 210, вважає, публічне судове розслідування справи смерті її чоловіка, є необхідним.

«Для мене дуже важливо, щоб зібрані докази були продемонстровані громадськості», – сказала Марина Литвиненко в інтерв’ю програмі Радіо Свобода «Настоящее время» у п’ятницю, 13 лютого.

Вона наголосила, що її чоловік помер, так і не довідавшись, що з ним сталося.

«Саша помер, так і не довідавшись, що з ним сталося, оскільки його серце зупинилося 23 листопада і практично у цей же момент стали відомі результати аналізів, – розповідає Марина Литвиненко. – Саме тому поліція намагалася зустрітися зі мною тієї ночі і пояснити, що Сашу вбив радіоактивний полоній 210 і що на цей час я не можу перебувати у власному будинку, оскільки він може бути заражений радіацією, а це небезпечно для мене та для мого сина».

Наразі у Британії проводиться процедура публічного судового розслідування, прийнята в англійському праві. Очікують, що вона триватиме близько двох місяців.

Її тривалий час відкладали, але початок розгляду прискорили після повідомлень про появу нових свідчень у справі, що, ймовірно, можуть надійніше довести причетність Росії до вбивства.

Олександр Литвиненко, колишній працівник спецслужб СРСР і Росії, а потім непримиренний критик Кремля, який отримав притулок і громадянство у Великій Британії, помер у листопаді 2006 року після того, як випив чаю з плутонієм – радіоактивною і дуже отруйною речовиною. Слідство дійшло висновку, що вбивство могли влаштувати двоє громадян Росії, Андрій Луговий і Дмитро Ковтун.

Вони обидва і офіційна Москва заперечують причетність, Росія також відмовляється видати своїх громадян для суду.

XS
SM
MD
LG