Доступність посилання

ТОП новини

Учасники «Берлінале» обурені діями Росії щодо українського режисера


Затриманий спецслужбами Росії український режисер Олег Сенцов
Затриманий спецслужбами Росії український режисер Олег Сенцов

«Офіційні контакти з культурними закладами Росії неможливі, допоки Олег Сенцов не буде на свободі» – Клаус Штек

Берлін – Затриманий спецслужбами Росії український режисер Олег Сенцов майже рік утримується у московській в’язниці. Тим часом суд продовжив його ув’язнення ще до 11 квітня. Це обурило учасників кінофестивалю «Берлінале», а німецька Академія мистецтв вимагає від російського уряду негайного звільнення з-під варти українського режисера Олега Сенцова.

Яскравий і зірковий кінофестиваль у Берліні став трибуною для борців за справедливість. Президент Академії мистецтв Клаус Штек від імені її 400 членів уже висловлював протест торік восени проти свавільного затримання українського режисера Олега Сенцова.

Клаус Штек (фото: Manfred Mayer)
Клаус Штек (фото: Manfred Mayer)

Клаус Штек звертався до посольства Росії у Берліні, а також до керівника Федеральної служби безпеки Росії, вимагаючи негайного звільнення митця. Він закликав надати Сенцову можливості якнайшвидшого повернення в Україну чи виїзду в будь-яку іншу країну.

«Ми боремося усіма можливими засобами. Ми звернулися до політиків, до Міністерства закордонних справ, до посольства Росії у Німеччині, щоби вони втрутилися і допомогли якомога швидше звільнити нашого колегу Сенцова з ув’язнення», – сказав Клаус Штек в інтерв’ю Радіо Свобода.

Недовіра до системи Путіна

Олег Сенцов брав участь у київському Майдані і після незаконної анексії Криму відкрито протестував проти російської окупації.

Під час кінофоруму «Берлінале» Клаус Штек заявив, що офіційні контакти із академіями, іншими державними закладами мистецтва та культури Росії для Берлінської академії неможливо уявити, допоки Олег Сенцов не буде на свободі.

Сенцов був викрадений у Криму. Засобами погроз і знущанням над ним було сфабриковане обвинувачення
Клаус Штек

«На наш запит до в’язниці, ми одержали відповідь, що слідчий процес відбувається відповідно до закону. Щодо цього у нас великі сумніви, адже Сенцов був викрадений у Криму. Засобами погроз і знущанням над ним було сфабриковане обвинувачення» – пояснює президент берлінської Академії мистецтв Клаус Штек.

Під час судового слухання минулого року Олег Сенцов спростував усі обвинувачення, які йому закидаються: планування і проведення терористичних актів на півострові. Він закидає російському слідчому відомству, що над ним знущалися і погрожували розправою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG