Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор США обурений «фейковими» фото, які видали за українські


Фото з сайту: www.freebeacon.com
Фото з сайту: www.freebeacon.com

Фотографій російських військ я не передавав – комбат Юрій Береза

Американська преса звинуватила українських парламентарів в обмані. Делегація з Києва побувала в США в середині листопада. Тоді народні депутати разом із військовими експертами та керівниками ветеранських організацій зустрічались з членами американського Сенату. Зокрема, йдеться про те, що сенатор від штату Оклахома Джим Інхоф отримав фотографії, які б мали підтверджувати присутність російських військ на Донбасі. Втім, як з’ясували журналісти, частина знімків була зроблена ще у 2008 році впродовж російсько-грузинського конфлікту. Фотографії привіз народний депутат та командир полку «Дніпро» Юрій Береза. Учасник делегації, професор Джорджтаунського університету Філіп Карбер називає випадок непорозумінням, а сам парламентар заперечує, що надавав американській стороні будь-які фотографії російської техніки.

Фото з сайту: www.freebeacon.com
Фото з сайту: www.freebeacon.com

Скандал розгорівся після того, як сенатор Джим Інхоф надав отримані фотографії одному з американських сайтів. Журналісти виявили, що частина знімків публікувалася раніше. Так, медійники вказують на фото, що були зроблені в 2008 році під час російсько-грузинського протистояння.

Під час передачі знімків, як зазначають представники сенатора, Береза запевняв, що всі вони зроблені на сході України в період із 24 серпня по 5 вересня. А саме під час боїв за Іловайськ.

Професор Джорджтаунського університету Філіп Карбер, який теж був членом делегації, вважає випадок непорозумінням. Він повідомив журналістам, що Береза надавав кілька пакетів фотографій, серед яких були фотодокази жертв серед бійців його полку. І стосовно цих знімків запитань немає. А зображення російської техніки, які зроблені кілька років тому, наче б то були в іншому пакеті і на їх авторство Береза не претендував.

Фотографій російських військ я не передавав – Береза

У свою чергу Юрій Береза в коментарі Радіо Свобода взагалі заперечує передачу будь-яких зображень російської бронетехніки. За його словами, він надавав лише знімки вбитих бійців «Дніпра». Водночас, пояснити, яким чином до сенатора Інхофа потрапили фото з Грузії політик не зміг.

Юрій Береза
Юрій Береза

«Це фотографії зроблені під час Іловайська, після Іловайська, події в Пісках і Маріуполь. Три місця. Це фотографії зроблені нашими бійцями і волонтерами Штабу національного захисту Дніпропетровської області. Я фотографій 2008 року не передавав», – заявив Береза.

Семен Семенченко
Семен Семенченко

Одним із членів делегації був народний депутат від партії «Самопоміч» Семен Семенченко. Він підтвердив, що Береза привозив до США знімки. За його словами, там було понад три сотні карток, де, серед інших, все ж були зображення російських військ.

«Я ці знімки бачив. Їх розкладали на столі кілька разів. Там були якісь фотографії і російської армії. Щось схоже було. Я не пам’ятаю точно, але щось схоже було», – згадав Семенченко.

Сенатор був розлючений, коли дізнався про фотографії

Аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, говорячи про можливі наслідки обману чи то помилки українських політиків, переконує, що серйозних наслідків від цього чекати не слід. На думку експерта, присутність російських військ в Україні не викликає сумнівів, тому американці мали б пробачити українським депутатам цю неточність.

Володимир Горбач
Володимир Горбач

«Російська військова присутність в Україні, вона має багато інших доказів, свідчень та проявів. Тому обговорення якихось конкретних фотографій не матиме суттєвого впливу на українсько-американські відносини і значення навіть для подальшого спілкування з цими конгресменами», – вважає експерт.

Водночас, сенатор Джим Інхоф, коментуючи історію з фотографіями, сказав, що українські депутати зробили собі «ведмежу послугу» і що він був розлючений, коли довідався про те, що фотографії були зроблені не в Україні.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG