Доступність посилання

ТОП новини

Газета «Донецька республіка» та ілюзії «русского мира»


У ватажків угруповання «ДНР» з’явився новий рупор пропаганди

Ольга Астахова

Інформаційний «голод» в окупованому Донецьку та прилеглих містах щедро заповнюється проросійською пропагандою про «світле майбутнє». Так, у січні вийшов перший номер газети «Донецька республіка», що позиціонується як «офіційний орган друку ОД «Донецька республіка» із накладом 50 тисяч примірників.

Варто відзначити, що в Донецькій області, а тим більше в Донецьку, ще в «довоєнні» часи люди охоче купували газети, підписувалися на місцеву періодику. Ринок преси надавав широкий вибір читачеві. І зараз газети передають з рук в руки як щось сакральне.

Отже, новий «рупор» так званої «ДНР» становить собою 8 газетних сторінок «офіціозу», приправленого бравими тирадами про «світле майбутнє». На першій сторінці звернення лідера «ДНР» – Олександра Захарченка до читачів із пафосним заголовком «Мы делом доказываем преданность народу».​

При цьому ні ім’я, ні прізвище Захарченка не вказані, тобто самі здогадайтесь, хто зображений на фото. «Да, сегодня общественное движение «Донецкая республика» является своего рода политическим локомотивом в процессе строительства новых государственных структур», – мовиться у зверненні. Цікаво, що розуміється під «будівництвом» – цілеспрямоване знищення всієї інфраструктури, привласнення заводів і підприємств під загрозою автомата? Про який «локомотив» може йти мова, якщо день за днем у Донецьку руйнується транспортна інфраструктура?

Далі, на другій сторінці – інтерв’ю з Денисом Пушиліним, заступником лідера громадського руху «Донецька республіка»: заштамповані фрази про побудову «нових інститутів державної влади» і «справедливе громадянське суспільство», яке знищується щодня самими звірячими методами. Також пан Пушилін «піариться» і на гуманітарці, розповідаючи про неї, як про успішно реалізований проект для малозабезпечених сімей: це надання продуктових наборів, ярмарки зі зниженими цінами на продукти харчування, надання посильної гуманітарної допомоги». Проте, зі слів жителів Донецька, гуманітарка просто реалізовується на місцевих ринках за дешевою ціною. А в зв’язку з тим, що постачання у більшість магазинів практично зведені до мінімуму, подібні «ярмарки» вельми популярні, особливо у відносно спокійних районах міста.

На цій же сторінці красномовний текст-пропаганда «Без идеологии нет народа», в якому йдеться про «русский мир», а так звані «ДНР» і «ЛНР» є «невід’ємною частиною «русского мира». Посил зрозумілий – чим більше жителів буде охоплено цією ідеологією, тим краще. А ось про наслідки «русского мира» – тисячі людських жертв і зруйнованих доль – ні слова.

Третя сторінка – інтерв’ю з іншим, не менш одіозним представником «ДНР» – Андрієм Пургіним, який «позитивно оцінює роботу парламенту». Говорячи про роботу так званої «Народної ради Донецької народної республіки» він відзначає консенсус у роботі і відсутність опозиції в так званій Народній раді. І знову перед читачем малюють «ідеальну ілюзію» роботи, прикриваючись шаблонними фразами про депутатську відповідальність, недоторканість та законотворчу діяльність. На практиці же діє тільки один закон – закон «гармати» або автомата. Таким методом вирішується багато спірних питань.

Також проанонсовано вибори до органів місцевого самоврядування «ДНР», які заплановані на весну 2015 року. Пургін порівнює вибори з іспитом для місцевої влади. У той же час багато жителів при згадці про вибори вже пригадують торішній «референдум» – маскарад, який призвів до сумних наслідків.

Наступна сторінка присвячена економічним аспектам «ДНР». Зокрема, Захарченко заявляє про можливість (!) торгівлі і транспортування вугілля з Донбасу. «За наш уголь Украина готова заплатить многим – и честью, и достоинством, и гордостью, – всем! Поэтому замерзать населению, конечно, плохо, поэтому Киев стремится любыми методами покупать наш уголь, несмотря на то, что они ведут с нами войну», – вважає ватажок «республіканців».

Але не вугіллям єдиним. На думку Захарченка, в аграрному секторі зараз напружена ситуація, але забезпечити хлібом можна не тільки Донбас, а й Україну, і Російську Федерацію. В той час, як частина жителів сидить у підвалах без крихти хліба й води! Також в «ДНР» повідомляють про впровадження сільськогосподарського податку, розробку податкового кодексу, і при цьому визнають, що ситуація з наповненням бюджету – критична. Про яку виробництво та надходження до бюджету можна говорити, якщо на всій території ведуться бойові дії?

Ну, і логічний апогей «ДНР-івського» видання – сторінка, присвячена бойовим «успіхам».

Зокрема йдеться про битву за аеропорт і обстріли Горлівки. Природно, головними винуватцями усіх руйнувань і жертв названі українські «карателі», які не дотримуються Женевської конвенції.

Далі – кілька заміток про транспортну та економічну блокади з боку Києва і мобілізацію в Україні. Зокрема, повідомляється про те, що нібито з України чоловіки виїжджають до Криму, а там їх відправляють назад. Українських солдатів порівнюють із «гарматним м’ясом», яке готується для продовження «карательної операції». Проте, яким чином поповнюються лави «ополчення» і звідки надходить військове оснащення в «ДНР» – ні слова.

Аргументи на користь свого існування «ДНР» охоче «підтверджує» не тільки на прикладі збройного протистояння, а й спекулюючи історичними фактами. Так, ціла сторінка присвячена «Донецько-Криворізькій республіці», яка була створена в 1918 році. Таким чином «ДНР» «натякає» на її відродження.

І на останній сторінці – данина пам’яті Донецькому аеропорту: світлини 2012–2015 років, контраст цивілізації (розквіту) і варварства (руїни) «ДНР». А трохи нижче на цій же сторінці театральна афіша українських національних театрів...

Ольга Астахова, культуролог , місто Донецьк

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG