Доступність посилання

ТОП новини

26 років тому СРСР вивів війська з Афганістану


Початок виведення радянських військ з Афганістану, 15 травня 1988 рік
Початок виведення радянських військ з Афганістану, 15 травня 1988 рік

Сьогодні минає 26-а річниця виведення радянських військ з Афганістану.

У заходах, які проходили у Києві з нагоди цієї річниці, взяли участь президент України Петро Порошенко, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради Володимир Гройсман, керівник СБУ Валентин Наливайченко, мер Києва Віталій Кличко та керівники силових структур, урядовці та депутати, представники громадських організацій ветеранів війни в Афганістані.

Пам’ятні заходи проходять і у низці російських міст чи анексованому Севастополі, а також в інших країнах, які в час тієї війни перебували у складі СРСР.

Радянський Союз ввів війська до Афганістану у 1979 році. За 9 років війни там побували близько 600 тисяч радянських військовослужбовців, загинули понад 15 тисяч солдатів і, за різними даними, до двох мільйонів афганців. Близько 200 радянських військових досі вважаються зниклими безвісти.

15 травня 1988 року після укладених у квітні Женевських угод про політичне врегулювання конфлікту СРСР почав виведення військ з Афганістану. Остання колона з радянськими військовослужбовцями перетнула афгано-радянський кордон 15 лютого 1989 року.

XS
SM
MD
LG