Доступність посилання

ТОП новини

У Ватикані з’явилися душові кабіни для безпритульних


Площа Святого Петра з колонадою Берніні праворуч
Площа Святого Петра з колонадою Берніні праворуч

Ініціатори благодійної справи прагнуть повернути гідність людям, які втратили домівки

Рим – У Ватикані безпритульні отримають доступ до принад цивілізації – вони можуть безоплатно помитися і поголитися. Біля площі Святого Петра для них облаштували душові кабіни та організували послуги перукаря. Прийшов час повернути безпритульним гідність, кажуть у Службі папських милостей. Ініціативу одразу підтримав папа Франциск, відомий пильною увагою до бідних християн.

В очікуванні відкриття душових бажаючі скористатися послугами час від часу навідуються під колонаду біля площі. Їм радять потерпіти ще кілька днів.

«Так, для мене прийти помитися безкоштовно – це дуже добре. Дуже корисну справу зробили для таких, як я, що живемо на вулиці. Я сплю в машині. На жаль, якісь тимчасові підробітки трапляються, але ж це мізерні гроші, на які неможливо прожити», − говорить літній чоловік, котрий шукає прихистку в околицях Ватикана.

Безпритульні у Ватикані
Безпритульні у Ватикані

Грандіозна площа Святого Петра, яка обіймає Церкву, відтепер стане ще більшою, щоб дати притулок таким «безпритульним паломникам». Для них облаштували три душових кабіни під колонадою архітектора Берніні праворуч від площі поруч з громадськими туалетами.

Вхід до душових кабін під колонами біля площі
Вхід до душових кабін під колонами біля площі

Безплатний душ – не новація

Це ідея польського архієпископа Конрада Краєвського, який обіймає посаду папського елемозинарія, тобто керівника Служби папських милостей. Завдяки старанням цього архиєпископа подібні послуги для безпритульних уже діють в десяти римських парафіях.

Ми намагаємося повернути гідність цим людям, які б могли помитися. Коли ходиш Римом і треба зайти у громадський туалет, то його просто не існує! А якщо і є, зокрема на залізничних вокзалах, то вони усі платні
Конрад Краєвський

«Ми намагаємося повернути гідність цим людям, які б могли помитися, − зазначив для радіо Ватикан Конрад Краєвський. – Коли ходиш Римом і треба зайти у громадський туалет, то його просто не існує! А якщо і є, зокрема на залізничних вокзалах, то вони усі платні».

Душові кабіни будуть відкриті для користування щодня, окрім середи – дня загальної аудієнції або коли на площі чи в соборі Святого Петра проходитимуть урочистості. Бажаючі помитися отримуватимуть на руки «душовий набір», куди входить комплект білизни, мило, рушник, зубна паста, бритва, крем для бриття і дезодорант.

Також щопонеділка доступні безплатні послуги перукаря. На благодійних засадах до цього долучилися перукарі-волонтери та студенти римської школи перукарів.

Хто платить?

За повідомленням прес-центру Ватикану, для реалізації проекту багато в чому допомогли різні фірми та приватні особи, які виявили бажання розділити з бідними свої ресурси. Преса згадує ім’я італійського тенора Андреа Бочеллі, фонд якого посприяв будівельним роботам. Надалі економічною підтримкою проекту буде опікуватися Служба папських милостей (Апостольська елемозинарія) за рахунок коштів, виручених від поширення апостольського благословення від імені Святішого отця.

Облаштування душових кабін для бездомних – чергова заслуга папи римського Франциска. Його дворічний понтифікат вже налічує низку справ, жестів, спрямованих на допомогу й підтримку бідних людей. Минулого 17 грудня на своє День народження папа Берґольйо запросив чотирьох безпритульних на месу, а потім і на сніданок. Пізніше з нагоди католицького Різдва понтифік поширив 2 тисячі пакунків із подарунками у місцях, де роздають безкоштовні обіди. Папа Римський також допоміг багатьом нужденним родинам розрахуватися за комунальні послуги на загальну суму 200 тисяч євро, інформує католицьке видання Avvenire.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG