Доступність посилання

ТОП новини

Краще буду «укропом», аніж «хохлом» – Юрій Винничук


«Краще буду укропом, аніж хохлом» – Юрій Винничук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Митець закликає бойкотувати усе російське, разом із музикою, письменниками та пивом

Письменник Юрій Винничук, перебуваючи у Празі, дав інтерв’ю Радіо Свобода, в якому йшлося про «боягузливе нутро» Путіна, російське пиво та про його вірш, що мав називатися «Убий президента».

Я бачила, як Ви варили на сцені борщ і паралельно читали уривки – з перекладачем. Як сприйняла чеська публіка «Галицьку кухню»?

– Борщ з’їли весь, ви ж бачили. (Сміється) А під кінець вже й українську розуміли.

– Ви відчули зміни у ставленні Вашої чеської аудиторії до України з моменту Вашого попереднього виступу у Празі?

В самій Празі стало менше росіян. Я їх менше чую на вулицях. Але російських агентів менше не стало

– Стало більше цікавості... А в самій Празі стало менше росіян. Я їх менше чую на вулицях. Але російських агентів менше не стало.

– А хто тут російські агенти?

Усі роки незалежності у Криму виходили газети, в яких постійно заперечувалася приналежність Криму до України, самостійність української нації, вигадувалися різні небилиці з історії України. Ніхто на це не звертав увагу! Якщо є СБУ, воно повинно цим займатись, відслідковувати такі речі

– Ті, хто виступають по чеському телебаченню і брешуть. Пропаганда російська тут дуже сильна. І тут, і у нас. У нас взагалі з самого початку треба було з нею боротися. От у Криму що постійно друкували? Усі роки незалежності у Криму виходили газети, в яких постійно заперечувалася приналежність Криму до України, самостійність української нації, вигадувалися різні небилиці з історії України. Ніхто на це не звертав увагу! Так це ж дивно якось, я не знаю. Якщо є СБУ, воно повинно цим займатись, відслідковувати такі речі.

Що саме СБУ повинна робити, на Вашу думку? Світова спільнота почала критикувати, коли в Україні намагалися бодай обмежити пропагандистське мовлення російське, сприймати це, як «наступ на свободу слова»...

– Ні, ну знаєте, свобода слова — це одне, а коли відбувається така нахабна брехня, то її якось треба ліквідувати. Те, що вони там вигадували, на тих російських каналах. Дехто ще тут каже, мовляв, як можна забороняти всю російську музику? Там же Макаревич є, і багато різних хороших людей. Я на це відповідаю дуже просто: під час війни в Англії слухали німецьку музику? І гарних німецьких композиторів, письменників? Не слухали! В Америці під час війни японську музику слухали? Не слухали! Ба більше: усіх японців на території Америки було інтерновано. Концтабори були! І ніхто досі про це не говорить, що це було щось погане, що це не тактовно. Ну вони таким чином себе вирішили уберегти. То чому ми повинні... Я розумію, що є такі люди, як Макаревич, які не заслуговують, щоби їх забороняли. Але я вважаю, що ми просто повинні бойкотувати це все.

Що саме?

Усе, що від Росії йде – це ж наш ворог! Треба бойкотувати товари і все-все-все

– Усе, що від Росії йде – це ж наш ворог! Треба бойкотувати товари і все-все-все. А ми ще з ними там торгуємо... Досі пиво російське всюди. У нас пива нема?! Я дивуюсь.

Але чому його люди п’ють?

– Я не знаю! (сміється). До речі, ніколи не пробував. Навіть не знаю, який смак тої «Балтики», тих «Трьох бочонків» і інших там. Бачив у супермаркетах, але я ніколи його не хотів купувати.

Ви, як людина, яка бачить суть, натуру зсередини, – можете побачити суть натури Путіна?

Він боягуз, не може визнати , що російські війська були в Криму, що російські війська на Донбасі. Це така підла натура, яка не вміє воювати відкрито

– Я думаю, що це дуже брехливе і боязливе нутро. Тому що він боягуз, і не може визнати того, що російські війська були в Криму, що російські війська на Донбасі. Це така підла натура, яка не вміє воювати відкрито. Тобто так, як прийнято було у давніх українців. Коли Святослав оголошував: «я йду на Ви». А не підступно нападав. А цей абсолютно займається підступними, хитрими... Це в традиції татаро-монголів. Коли «Іловайський котел» утворили, вони сказали, що наші можуть відступати, а потім взяли, і накрили вогнем. Ну це ж підлість така! Навіть у Першу та Другу світову, коли були якісь домовленості, то вони ж виконувалися. Можна було забирати поранених, трупи. А тут же ж війна без правил!

– Під час війни – та ще Майдану – чимало людей в Україні почали писати – тих, хто раніше цього не робив. На Вашу думку, чи можна зараз говорити про літературний підйом?

– Зараз ніхто нічого толкового не напише про це все. Бо має пройти час. Але Майдан дуже вплинув на свідомість нації. Навіть Борис Філатов із Дніпропетровська написав, що його герой – Степан Бандера. Чекати такого від людини, яка живе в Дніпропетровську – таких слів – важко було раніше. Але зараз це все нормальна річ. Вже люди зараз самі називають себе «жидо-бандерівцями»…

– А Ви себе вважаєте «бандерівцем»?

– Та нє, ну, знаєте…

– А «укропом»?

– (Сміється) Я буду краще «укропом».

– Чому?

– Вони ж бояться! І от придумали. Бо «хохли» – то якесь таке ніяке. А «укроп» – тут буква «р» є. (Cміється) Воно якесь таке агресивніше.

– А «бандерівці»? Там також є буква «р»!

– У мене тато був в УПА, але він був «мельниківець». І він «бандерівців» не любив. (Cміється)

– Хочу запитати про один Ваш вірш, але соромлюся вимовити його назву…

– А, я просто хотів назвати його «Убий президента!» І щоби там весь час повторювалося «убий президента, убий президента…», але рими до «президента» дуже мало. А потім вигулькнуло це гасло, яке вигукували вболівальники, і воно мені дуже підійшло, бо там рими було багато! Там цілу поему можна було писати.

До теперішнього президента я ставлюся з симпатією. Час покаже, що там буде далі

– Ви почали писати цей вірш іще за часів Кучми, потім продовжили за Ющенка, світ його дізнався за Януковича. Із теперішнім нашим президентом ці рядки як співвідносяться?

– Ні, ну до теперішнього президента я ставлюся з симпатією. Боронь, Боже. Час покаже, що там буде далі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG