Доступність посилання

ТОП новини

Можна говорити про саботаж – адвокат Небесної сотні про справу екс-беркутівців Аброськіна і Зінченка


Екс-беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін під час судового засідання у Печерському суді. Київ, 23 січня 2015 року
Екс-беркутівці Сергій Зінченко та Павло Аброськін під час судового засідання у Печерському суді. Київ, 23 січня 2015 року

Під час попереднього засідання судді Печерського суду вже двічі оголошували про відвід

Справу колишніх «беркутівців» Сергія Зінченка і Павла Аброськіна, підозрюваних у вбивстві 39 майданівців на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, передадуть в Апеляційний суд для визначення іншого суду, який розпочне розгляд цієї справи заново. Відповідне рішення ухвалив Печерський районний суд міста Києва. Адвокати родичів Небесної сотні вбачають у цьому саботаж.

Зал судових засідань Печерського районного суду міста Києва переповнений. Щільно притиснувшись один до одного тут стоять прокурори, адвокати, журналісти і численні родичі загиблих із Небесної сотні.

Роман Байдовський – батько загиблого 20 лютого на вулиці Інститутській 23-річного Сергія Байдовського, на суд до Києва з Нововолинська приїхав уже вдруге. Чоловік не приховує обурення: «Це просто знущання над людьми. Нам не 10 кілометрів їхати. Ми приїжджаємо за 500 кілометрів, а тут із пустого в порожнє переливають», – ділиться враженнями він у перерві.

Суд над екс-беркутівцями: Вовк і Батрин оголосили про самовідвід
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00


«З пустого в порожнє» він називає результати попереднього судового засідання. Одразу після «переклички» учасників процесу, двоє з трьох суддів, а це одіозний Сергій Вовк (відомий судовими процесами над Юрієм Луценком та Юлією Тимошенко) та Олеся Батрин оголосили про самовідвід. Вони були слідчими суддями в рамках даного кримінального провадження і розглядати далі справу по суті не можуть.

Відтак головуючий суддя Володимир Карабань оголосив: «Заяви про самовідвід суддів Батрин та Вовк задовільнити. Кримінальне провадження направити до Апеляційного суду міста Києва для визначення підсудності».

Судді просто не хочуть розглядати цю справу – Дикань

Це означає, що Апеляційний суд повинен визначити інший суд, що розпочне розгляд цієї справи спочатку. Ймовірно, це буде Шевченківський районний суд.

Мені здається, що судді просто не хочуть розглядати цю справу. Це ми бачили і на попередньому засіданні у січні
Павло Дикань

«Мені здається, що судді просто не хочуть розглядати цю справу. Це ми бачили і на попередньому засіданні у січні, коли судді раптово потрапляли в лікарню, а потім під тиском потерпілих, прокуратури і захисників розглядали її», – зазначив адвокат родичів Небесної сотні Павло Дикань.

Відвід судді у справі екс-беркутівців Зінченка та Аброськіна відбувається не вперше. Під час минулого засідання 23 січня, відбувся відвід суддів Цокол та Новак. Павло Дикань вбачає у цьому певний саботаж.

«Як і перше, так і друге підготовче засідання фактично зірвані, як мінімум, непрофесійною роботою апарату суду, а можна говорити і про саботаж», – додає він.

За ґратами Сергій Зінченко та Павло Аброськін перебувають вже 12-й місяць. 23 січня судді Вовк, Батрин та Карабань залишили їх під вартою до 23 березня. Досудове слідство у цій справі закінчене. Генпрокуратура в обвинувальному акті вимагає їм найвищої міри покарання: довічного позбавлення волі.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG