Доступність посилання

ТОП новини

Єфремов може «здати» Захарченка і Пшонку (огляд преси)


Олександр Єфремов може розповісти багато що про найближче оточення Януковича

Бажаного миру на Донбасі так і не настало, констатує газета «Україна молода». Кількість обстрілів українських позицій на Дебальцевському напрямку, порiвняно з попередніми днями, навіть збільшилася. Однак у Генштабі ЗСУ вважають, що ще немає підстав для відновлення масштабних бойових дій у зоні АТО та запровадження в Україні воєнного стану. При цьому, якщо ще кілька днів тому Україна заявила про готовність розпочати відведення важкого озброєння на підготовлені майданчики, то вже пізніше у штабі АТО заявили протилежне. За словами речника АТО Андрія Лисенка, сили антитерору поки що не відводитимуть важке озброєння і артилерію від лінії розмежування, оскільки бойовики постійно порушують «перемир’я». Докладніше видання розповідає в статті «Дебальцеве у вогні, або Окупанти намагаються зірвати Мінські домовленості».

Експерт «Газети по-українськи» прогнозує, що Олександр Єфремов може розповісти багато що про найближче оточення Януковича. Зокрема, «здати» колишнього керівника МВС Віталія Захарченка та екс-генпрокурора Віктора Пшонку, бо багато знає про події минулої зими – що і як готувалося. Наступними після нього арештантами можуть стати Михайло Добкін та Геннадій Кернес, які мають потужний вплив у Харкові. Однак навряд чи арешт Єфремова є попередженням Рінату Ахметову. Бо він зміг налагодити мости з нинішньою владою, оскільки міг пообіцяти певну політичну лояльність. Попереду можливе загострення стосунків влади з іншими олігархами. Про причини видання розповідає в статті «Президент намагатиметься убезпечити себе від олігархів».

Україні потрібна професійна армія, в якій служили б мотивовані контрактники. Про те, чи можливо це в нинішній ситуації, розмірковує газета «Сегодня». Видання переконує, що один військовий професіонал переграє в бою десять примусово набраних строковиків. Адже за відведені півтора року строкової служби неможливо підготувати військового професіонала, наголошує експерт газети. Шість місяців з цього терміну відводяться на навчання, ще три – на бойове злагодження і лише 9 місяців на службу, після якої строковика треба звільнити. Експерт також стверджує, що примусова армія, через непрямі витрати, пов'язані з низьким рівнем підготовки, погану мотивацію, великі втрати в разі конфлікту і шкодою для економіки, пов'язаною з тим, що з неї виривають молоді кадри, обходиться на майже 30 відсотків дорожче професійної армії. Зрозуміло, неможливо створити професійну армію за рік-два. Однак можна перевести на контракт всіх, хто вже воює. Це близько 40 тисяч військовиків, задіяних у АТО, які можуть стати ядром майбутньої професійної армії. Адже, скажімо, навідник-оператор або механік-водій танка через три роки служби – це професіонал, а ось аналогічні фахівці після півроку навчання – лиш потенційні шкідники дорогої техніки. На цьому наголошується в публікації «Війна не місце для любителів».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG