Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура відновила досудове розслідування у справі Гонгадзе


Генеральна прокуратура України відновила досудове розслідування у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, повідомляє прес-служба відомства.

Крім того, генеральний прокурор Віктор Шокін створив слідчу групу у розслідуванні кримінального провадження за фактом організації умисного вбивства Гонгадзе за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади і службових повноважень особами, які займали особливо відповідальне становище, що спричинило особливо тяжкі наслідки.

Цю слідчу групу очолили працівники Генпрокуратури, які входили до складу слідчо-оперативної групи, що розслідувала кримінальну справу за фактом умисного вбивства Георгія Гонгадзе ще з 2002 року.

Новостворена слідча група та група прокурорів будуть підпорядковані та звітуватимуть безпосередньо перед генпрокурором Віктором Шокіним.

Журналіста Георгія Гонгадзе вбили восени 2000 року. Майже через вісім років, 15 березня 2008 року, Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича – і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

29 січня екс-начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача засудили до довічного ув’язнення за вбивство Гонгадзе.Зараз Олексій Пукач оскаржує вирок в Апеляційному суді.

У квітні минулого року Генеральна прокуратура України почала перегляд справи про вбивство журналіста і перевірку причетності до нього другого президента Леоніда Кучми. Тодішній виконувач обов’язків генпрокурора України Олег Махніцький заявив, що ГПУ не вважає справу Георгія Гонгадзе закритою.

XS
SM
MD
LG