Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: в понеділок перемир’я переважно дотримувалися, крім Дебальцева й Горлівки


Режим припинення вогню на сході України станом на 18-у годину вчора був переважно дотриманий, за винятком Дебальцева й Горлівки, повідомила сьогодні Спеціальна моніторингова місія в Україні Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Водночас представники місії інформують, що вчора ставалися й деякі менші порушення перемир’я і в інших місцях лінії контакту.

Зокрема, біля захопленого наразі підтримуваними Росією сепаратистами села Широкина під Новоазовськом неподалік Маріуполя група спостерігачів потрапила вчора під обстріл – снаряди впали за кількадесят метрів від них, мовиться в повідомленні. Члени місії повідомили про цей випадок українським військовикам на найближчому блокпості.

Зі схожими повідомленнями ОБСЄ виступала і вчора, повідомляючи, що перемир’я порушувалося біля Дебальцева і першого його дня, позавчора.

За умовами домовленостей, досягнених минулого тижня в Мінську, з півночі на неділю мав настати режим припинення вогню. Та порушення цього режиму відбуваються постійно, сторони звинувачують у цьому одна одну й заперечують свою вину. Зокрема, найзапекліші бої тривають біля Дебальцева. Українські силовики заявляють, що, за наявною інформацією, підтримувані Росією сепаратисти отримали з Росії завдання захопити Дебальцеве, важливий залізничний вузол, який контролюють українські війська, за будь-яку ціну, незважаючи на оголошений режим припинення вогню, тому становище там постійно напружене. Тим часом підтримувані Росією сепаратисти заявили, що й далі продовжать обстріли частини підконтрольної владі України території біля міста Дебальцева, бо вважають її «своєю».

XS
SM
MD
LG