Доступність посилання

ТОП новини

Путін в Угорщині демонструє, що він не ізгой – експерт


У столиці Угорщини мітингують проти візиту Путіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

У столиці Угорщини мітингують проти візиту Путіна

Російський президент здійснив перший візит до ЄС від часу загострення кризи в Україні

17 лютого президент Росії Володимир Путін здійснив перший із червня минулого року офіційний візит в одну з країн Європейського союзу – Угорщину. Путін зустрівся з прем’єр-міністром цієї країни Віктором Орбаном, перед цим поклавши вінок до меморіалу радянським воїнам на Центральному кладовищі Будапешта. Візит Путіна до Угорщини супроводжувався протестами проти «путінізації» угорської держави.

Тисячі угорців взяли участь в акції протесту проти візиту російського президента Володимира Путіна до Будапешта. Вони закликали прем’єр-міністра Віктора Орбана, якого оглядачі називають симпатиком Путіна, припинити «путінізацію» Угорщини.

Президент Росії Володимир Путін та прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі у Будапешті. 17 лютого 2015 року
Президент Росії Володимир Путін та прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час зустрічі у Будапешті. 17 лютого 2015 року

Під час спільної з Віктором Орбаном прес-конференції, Володимир Путун заявив, що «Газпром» готовий перенести поставку не вибраних Угорщиною обсягів газу на наступні періоди і звільнити цю країну від принципу take-or-pay (бери чи плати).

«Газпром» як господарюючий суб’єкт готовий перенести невибрані обсяги газу угорськими партнерами на наступні періоди. Це перше. Друге: Угорщина звільняється від виплати take-or-pay – оплати за недоотриманий газ. Це не проблема. Партнери домовилися між собою», – сказав Путін.

Віктор Орбан, своє чергою, заявив, що Будапешт зацікавлений у реалізації проекту щодо транзиту російського газу через Туреччину до Греції, Македонії, Сербії та Угорщини.

«Південний потік», на жаль відпав. Але Угорщина підтримує продовження інвестицій. Угорщина несе подвійну відповідальність за транзит газу, тому що Сербія отримує газ через Угорщину. Вчора ввечері я особисто вів переговори з прем’єр-міністром Сербії про можливе вирішення цього питання. В Угорщини та у Сербії є можливі пропозиції. Ми говорили про це і з Грецією», – сказав Орбан.

Путіну відомо, що в Україну з-за кордону йде зброя

Під час прес-конференції журналісти не оминули ситуацію в Україні. А Володимир Путін не змінив своєї риторики, говорив обтічно, наголошуючи, як завжди, шо Росія не є стороною конфлікту. Ситуацію у Дебальцеві, де наразі тривають бої попри оголошення режиму припинення вогню, він назвав такою, що можна пояснити.

«Те, що там відбувається – зрозуміло і прогнозовано, оскільки, за нашими даними, ще до зустрічі у Мінську, за тиждень приблизно, угруповання українських військ опинилася там в оточенні», – сказав Путін.

Також російський президент заявив, що йому відомо про постачання зброї в Україну.

«За нашими даними, зброя вже поставляється», – заявив Путін.

«Х*йло їдь додому» – акція Femen у Будапешті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Візит Путіна символічний і безрезультатний – Бєлковський

Станіслав Бєлковський
Станіслав Бєлковський

Але експерти наголошують, що головною метою візиту Путіна до Угорщини було не обговорення економічних відносини, а пошук російським президентом союзників у ЄС. Проте, на переконання російського політолога Станіслава Бєлковського, цей візит Володимира Путіна є виключно символічним.

«Ніяких принципових домовленостей ні у сфері економіки, ні у сфері політики не буде. Але для Володимира Путіна це важливо, бо він досі мріє розколоти Захід у цілому, розколоти США та ЄС, а також Євросоюз із середини, створивши плацдарм країн, які не підтримують санкцій проти Росії та жорсткий тиск на Кремль до кінця. У цьому сенсі Володимиру Путіну важливо показувати світу, а у першу чергу, самому собі, що світові лідери досі з ним спілкуються, що він перебуває у стані діалогу, що він не став ізгоєм», – зазначив у розмові з Радіо Свобода Станіслав Бєлковський.

Нинішнє керівництво Угорщини на чолі з прем’єром Віктором Орбаном є наразі одним із найбільш проросійських у Європейському союзі. Його, як і російське керівництво, правозахисники звинувачують, зокрема, у придушенні свободи засобів інформації, монополізації влади однією партією.

Під час нещодавнього візиту до Угорщини, канцлер Німеччини Ангела Меркель розкритикувала Віктора Орбана за переслідування свобод та підтримку концепції «неліберальної демократії». Меркель закликала Орбана зважати на опозицію, громадянське суспільство та медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG