Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратурі передають дані про понад дві тисячі постраждалих на Майдані


Під час протистоянь у центрі Києва у листопаді 2013 – лютому 2014 року постраждали понад дві тисячі людей. Дані про кожного з постраждалих громадська комісія з розслідування порушень прав людини сьогодні передає до Генеральної прокуратури України, повідомив голова комісії, представник України у раді ООН з прав людини (2006 – 2010 роки) Володимир Василенко.

«Загальна кількість потерпілих під час Майдану – 2175 людей. Із них постраждалими від винищення є 75 людей 18 – 22 лютого, при цьому під винищенням статут Гаазького трибуналу кваліфікує масові вбивства людей. Також це 50 убивств учасників протесту, 17 випадків насильницького викрадення людей, 40 людей було піддано тортурам», – наголосив Василенко.

Також майже 400 людей лише в Києві були взяті під варту або ж заарештовані, і ще більш як 600 учасників протестів переслідували правоохоронні органи, повідомив Василенко.

Формулювання і категорії названих злочинів відповідають нормам міжнародного права, додав голова комісії. За даними громадської комісії з розслідування порушень прав людини, досі не покарані організатори й безпосередні виконавці злочинів, які міжнародне право характеризує як «злочини проти людяності».

Василенко повідомив також, що 27 лютого має відбутися судовий процес у справі обвинувачення колишнього міського голови Києва Олександра Попова у насильницькому розгоні студентів 30 листопада 2013 року.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто людей, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною Сотнею.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. У рамках справи про вбивства учасників Євромайдану і насильницьких дій проти них до суду передали 8 обвинувальних висновків, раніше повідомляв екс-генпрокурор Віталій Ярема.

XS
SM
MD
LG