Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Південна Осетія підписують «договір про державний кордон»


Сергій Лавров на прес-конференції в Москві після підписання «договору», 18 лютого 2015 року
Сергій Лавров на прес-конференції в Москві після підписання «договору», 18 лютого 2015 року

Росія і сепаратистська влада грузинського регіону Південної Осетії підписали сьогодні в Москві так званий «договір про державний кордон».

Як заявив із цього приводу міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, документ має на меті, зокрема, «розвіяти спекуляції» щодо планів Москви анексувати цей сепаратистський регіон Грузії, що його Росія вважає за «незалежну державу».

У Тбілісі міністр закордонних справ Грузії Тамар Беручашвілі заявила, що цей «договір» нелегітимний і не має ніякої правової чинності.

А керівник постійного представництва Європейського союзу у Грузії Янош Герман наголосив, що це підписання не сприяє мирному вирішенню конфлікту.

Росія нині також готується укладати з Південною Осетією ще один документ, «договір про союзницькі відносини й інтеграцію», який, на думку Грузії, означатиме фактичну анексію Росією сепаратистського регіону.

Схожий «договір» Росія на початку місяця вже уклала і з другим сепаратистським регіоном Грузії, Абхазією.

Росія після війни проти Грузії 2008 року, всупереч своїм міжнародним зобов’язанням, залишила свої війська на території двох сепаратистських регіонів Грузії, а потім заявила, що визнає Абхазію і Південну Осетію за «незалежні держави». Крім неї, з таким визнанням виступили з усіх держав світу тільки союзники Росії Нікарагуа й Венесуела, а також мала тихоокеанська острівна держава Науру. У Грузії ці регіони визнають за території, тимчасово окуповані Росією.

XS
SM
MD
LG