Доступність посилання

ТОП новини

Коли кордон із Росією буде на замку?


Засобами автономного ураження кордон облаштують в 2017-18 роках – Держприкордонслужба

На державному кордоні України з Росією повинні бути засоби ураження. Про це на засіданні уряду заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. В Держприкордонслужбі відповідають: обов’язково. Але роки за два-три.

На Сході України має бути побудована «лінії безпеки», яка розмежовує контрольовані українською владою території і ті райони, що контролюють сепаратисти. Про це на засідання уряду заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Крім того, за словами прем’єра, на кордоні з Росією вже будується «Європейський вал».

І ми не дамо можливості терористам, найманцям, бандитам, іншим пособникам російського тероризму передавати зброю, перетинати держкордон
Арсеній Яценюк

«Минулого року ми виділили на «лінію безпеки» і на «Європейський вал» 235 мільйонів гривень. «Європейський вал» будується і буде побудований, лінія безпеки будується, функціонує, і ми не дамо можливості терористам, найманцям, бандитам, іншим пособникам російського тероризму передавати зброю, перетинати держкордон, перетинати лінію безпеки і відправляти туди розвідувально-диверсійні групи», – сказав прем’єр.

Державний кордон будується і буде побудований. Хто виступає проти – ми дамо можливість отримати квиток в одну сторону – по той бік кордону
Арсеній Яценюк

«Державний кордон будується і буде побудований. Хто виступає проти – ми дамо можливість отримати квиток в одну сторону – по той бік кордону»,
– підсумував Яценюк.

І наголосив: на кордоні з Російською Федерацією необхідні засоби ураження.

Облаштування кордону до 2018 року

Комплексне рішення облаштування державного кордону складається із 3 черг, пояснює голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко. І засоби ураження на кордоні можуть з’явитися лише за кілька років.

Перша черга – у цьому році: створення системи суцільних земляних споруд, облаштування місць несення служби
Віктор Назаренко

«Перша черга – у цьому році: створення системи суцільних земляних споруд, облаштування місць несення служби. Наступний рік – розгортання нових прикордонних підрозділів, створення інфраструктури кордону на цих напрямах. Третя черга – 2017-18 роки: обладнання кордону сучасними засобами спостереження, сигналізації і автономного ураження», – заявив Назаренко.

Водночас, за його словами Державна прикордонна служба оптимізувала проект із облаштування державного кордону «Європейський вал», вартість якого зменшилася як мінімум у два рази.

Як пояснив Радіо Свобода екс-керівник Генштабу Збройних сил України Анатолій Лопата, кордон має контролюватися технічними засобами і оперативними групами. У разі несанкціонованого перетину цього кордону, саме вони повинні відповідно реагувати. У стіні або ж «валі» в буквальному розумінні цього слова необхідності нема.

Початок проекту Стіна в уряді анонсували на початку вересня 2014 року. Його головна мета – будівництво «реального державного кордону між Україною і Російською Федерацією».

Арсеній Яценюк розглядає проект «Стіна» біля прикордонного пункту «Гоптівка» у Харківській області, 15 жовтня 2014 року
Арсеній Яценюк розглядає проект «Стіна» біля прикордонного пункту «Гоптівка» у Харківській області, 15 жовтня 2014 року

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG