Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Єфремов: «У справі – мої парламентські виступи»


Олександр Єфремов: «У справі – мої парламентські виступи»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:51 0:00

Олександр Єфремов: «У справі – мої парламентські виступи»

«Ці виступи віддали експерту, і експерт зробила дивний висновок»

Перед очікуванням судового засідання у справі Олександра Єфремова, Радіо Свобода у середу вдалося поспілкуватися з колишнім керівником фракції Партії регіонів у Верховній Раді. Він кілька годин чекав у судовій канцелярії разом із адвокатом на засідання, яке зрештою перенесли на четвер. Екс-керівник Луганського регіону розповів, що лише в залі київського суду почав знайомитися з документами слідства і не захотів говорити про роль місцевої еліти в ситуації на Донбасі. За Єфремова, якого за першою справою підозрюють у зловживанні службовим становищем за обтяжливих обставин та службовому підробленні, у вівторок внесли заставу, але він не зміг вийти на волю. Спершу Олександр Єфремов відповів на запитання, із чим він пов’язує нові звинувачення.

– Чому так відбувається – я можу тільки припускати. Ви, напевно, не гірше за мене знаєте про буквально ті цькування, які останній рік тривали на мою адресу. Я припускав, що робили все можливе, щоб я теж виїхав. Мене і залякували, і так далі. Але враховуючи те, що це зробити не вдалося, напевно, зараз десь вирішили мене заарештувати. А враховуючи те, що матеріалів відповідних немає, тому робиться те, що робиться. Вчора (у вівторок – ред.) мені дійсно о 8-й годині повідомили, що мене можуть звільнити. Відразу ж в кімнату, де мені про це повідомили, зайшли слідчі Генеральної прокуратури і сказали, що ми поїдемо в Генеральну прокуратуру, нам треба ще провести допити. Тому мене з МВС вивезли слідчі Генеральної прокуратури і привезли в будівлю Генпрокуратури і якийсь час вони вели допит у справі, за якою мене притягнули.

Тобто вдома Ви не були?

– Ні. Потім зайшла інша група прокурорів і сказала, що мені висувається нове обвинувачення вже за фактом розпалювання національної ворожнечі. Дали нам справу на 74 сторінки в одному екземплярі. І коли ми поставили запитання, чи можемо хоча б ксерокопію зняти, то нам цього не зробили, а сказали, що цього законом не передбачено, ми вам віддаємо одну справу. А ми говоримо: ви ж завтра знову нас запрошуєте на допит, у нас навіть не буде часу ознайомитися з цими матеріалами. Нам нічого на це не відповіли і пізно вночі нас відпустили.

– А Ви встигли подивитися матеріали?

– Вранці ми приїхали відразу в Генеральну прокуратуру. Правда хотіли на 9:00, але домовилися, що об 11-й годині. Вже о пів на 11-у я був там, в Генеральній прокуратурі, і відразу потрапили на допит. А матеріали були у адвоката, тому я не міг з ними ознайомиться. Ось тільки зараз, перебуваючи тут, я прочитав, що ж мені інкримінують.

Взяли кілька моїх виступів у парламенті, в рамках проведення погоджувальної ради або виступи на прес-поінті. Ці виступи віддали експерту, і експерт зробила дивний висновок. Вона зробила висновок: виявляється, те, що я говорив насправді не те, що я говорив, закликаючи до миру і так далі. А насправді «його виступи носять елементи національної ворожнечі». Тобто, з одного боку визнає, що я говорив про інші речі, а висновок робиться зовсім про протилежне.

– Виходить, Вам поки що ніяких звинувачень, які могли б бути схожими на звинувачення в сепаратизмі, тобто з тим, що зараз відбувається у Луганській області, нічого Вам не пред’являють?

– Потім скажуть, що в усіх інших подіях, ну може хіба крім ядерної війни, я теж винен.

– Скажіть, як Ви вважаєте, чому саме на Донбасі сталося те, що сталося?

(Вигук збоку: «Яке глобальне питання!»)

– Як Ви вважаєте, є якась вина місцевої еліти? Ваша, інших людей?

– Мені важко говорити про це насьогодні. Тим більше, що зараз розглядається таке питання... Якщо у Вас спеціально поставлена задача...

– Ні, у мене немає жодного завдання. Я хочу з’ясувати для себе.

– Для себе – це різні речі.

(Голос збоку: «Для себе тут не буває»)

– Чому не буває? Я точно такий же житель Луганської області і хочу розібратися, що відбувається...

(Голос збоку: «Ми всі хочемо розібратися»)

– У Вас є відчуття, що, ось намагався регіон відстоювати свої особливості, а потім прийшли росіяни і по суті переграли всіх інших?

– Давайте ми закінчимо на цьому коментарі.

– Ви не хочете цього коментувати, так?

– Ви втягуєте мене в ситуацію...

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG