Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов: миротворці ООН мають стати і вздовж кордону з Росією


Олександр Турчинов, архівне фото
Олександр Турчинов, архівне фото

Міжнародні миротворці, яких має на меті запросити Україна, повинні стояти і вздовж лінії розмежування на Донбасі, і вздовж неконтрольованої наразі ділянки кордону з Росією, заявив увечері в середу секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

За його словами, які наводить агентство «Інтерфакс-Україна», на засіданні РНБО вирішили звернутися до Організації Об’єднаних Націй і до Європейського союзу щодо розгортання на території України операцій для підтримання миру і безпеки. Тепер це звернення має підготувати Міністерство закордонних справ і підтримати Верховна Рада.

Відкриваючи засідання РНБО, президент Петро Порошенко повідомив, що на його доручення це питання вже відпрацювали апарат РНБО й уряд із залученням МЗС, і тепер як «найкращий формат» бачать поліційну місію ЄС із мандатом Ради безпеки ООН.

Засідання РНБО президент терміново скликав по тому, як підтримувані Росією сепаратисти і російські війська, які не зупиняли свого наступу на Дебальцеве, змусили українських військових залишити сьогодні це місто і окупували його на порушення мінських домовленостей і резолюції Ради безпеки ООН, яка підтримала ці домовленості.

Раніше оглядачі звертали увагу, що ймовірне розташування миротворчих сил ООН уздовж лінії протистояння на сході України створить черговий «заморожений конфлікт» у Європі, і висловлювали побажання, щоб такий контингент розташували натомість на кордоні між Україною і Росією – визнаючи, що на це не погодиться Москва й підтримувані нею сепаратисти.

XS
SM
MD
LG