Доступність посилання

ТОП новини

Квіташвілі шукає розуміння медичної реформи в регіонах


Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі
Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі

Під час відрядження міністр вивчав результати впроваджених пілотних проектів у 4 областях

Перші результати медичної реформи можна буде побачити через 3-5 місяців. Тільки цього разу це буде не пілотний проект, експеримент, а нові починання у системі охорони здоров’я. Для цього вже готовий пакет законопроектів, який Верховна Рада розгляне у березні. Про це запевнив міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. Разом з тим, розуміння того, що ж готує грузин українцям, в медиків на місцях досі немає, кажуть експерти.

Щойно повернувшись з поїздки в регіони, міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі звітує перед журналістами про здійснену роботу. Каже, поїздки до Вінницької, Дніпропетровської, Харківської та Львівської областей були дуже цікавими і плідними. Під час відрядження він вивчав результати впроваджених там пілотних проектів та обговорював механізми їх адаптації до загальної стратегії реформ. За його словами, у пілотних областях була модернізована служба екстреної медичної допомоги, збільшилася кількість амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, кількість медичних працівників та автомобілів швидкої допомоги.

Раніше стало відомо, що локомотивом медичної реформи в Україні буде Київ. Пріоритетною для міністерства є і Львівська область. Разом з тим, поперед батька в пекло ніхто не спішить, каже міністр. Перед тим, як змінювати систему, міністерство здійснює аудит лікарень та поліклінік, щоб «мати чіткі обрахунки вартості послуг та дані про медичні заклади». Наразі в Україні працює 8 300 лікарень та поліклінік і 75% грошей з державного бюджету витрачається на їхнє утримання.

Без реформування мережі лікувальних закладів і зміни моделі їх фінансування неможливе в Україні запровадження і страхової медицини. Для цього міністерство, за словами Квіташвілі, вже підготувало цілий пакет законопроектів, які парламент розгляне у березні.

«Наскільки я пам’ятаю там декілька десятків законів, які треба буде міняти чи вносити зміни, щоб ми змогли змінити систему фінансування, відійти від фінансування ліжко-місця і перейти на фінансування послуг. Паралельно ми будемо давати свободу і автономію лікарням, тобто у них буде можливість легалізувати свої доходи», – запевнив міністр.

Лікарі не розуміють, скільки вони будуть заробляти опісля – Розумний

Те, що міністр їздить регіонами і пояснює принципи реформи – дуже похвально, каже громадський активіст, що брав участь у Реанімаційному пакеті реформ, а також директор компанії, що займається медичним обладнанням Сергій Розумний. Втім, поки що розуміння того, що ж готує Квіташвілі, у медиків на місцях немає. Головна проблема у тому, що лікарі не розуміють, скільки вони будуть заробляти опісля.

«Дохід лікарів – це платежі пацієнтів в кишеню лікарю. Ні для кого це не секрет. А те, що пропонує міністерство, це коли гроші йдуть за пацієнтом: пацієнт повинен оплатити послугу в касу медзакладу або за нього заплатить страхова компанія. Має бути певний прайс-лист на послуги. В будь-якому випадку йдуть фінансові взаємодії по-білому. На сьогодні багато лікарів не розуміють, яка частина цих грошей попаде їм у кишеню, а яка залишиться на рахунках лікарні. Тому є й опір, бо лікарі розуміють, що зароблятимуть менше», – пояснює експерт.

Тим часом на функціонування закладів охорони здоров’я місцевим бюджетам надано 46,5 мільярдів гривень. Ще 10 мільярдів гривень передбачено у Держбюджеті на виконання централізованих лікувальних програм та утримання закладів. Загалом видатки на охорону здоров’я у зведеному бюджеті становлять 59,6 мільярда гривень, що на 3,9 мільярда, або на 7 % більше від планових показників 2014 року.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG