Доступність посилання

ТОП новини

Британія наразі не надає Україні зброї, але може змінити цю позицію – голова МЗС


Філіп Гаммонд, архівне фото
Філіп Гаммонд, архівне фото

Позиція Лондона наразі полягає в тому, що він не вважає за корисне надавати Збройним силам України підтримку зброєю летальної дії, заявив сьогодні міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Гаммонд.

За його словами, Британія вважає, що конфлікт в Україні може бути вирішений тільки політичним чином, прийнятного воєнного вирішення немає.

Але, сказав міністр у перебігу візиту до Іспанії, Лондон «залишає за собою право і можливість переглянути таку позицію».

Водночас Гаммонд звернув увагу, що Росія і її президент Володимир Путін поводяться дедалі агресивніше, і не тільки в Україні, а й в інших місцях, і «випробовує оборону НАТО». Він висловив сподівання, що Кремль «дуже добре усвідомлює різницю» між державами Балтії, які є членами НАТО і ЄС, і Україною, яка не є членом обох об’єднань.

«Важливо за кожної можливості твердо нагадувати Кремлеві, що навколо країн НАТО, захищених гарантією колективної безпеки за статтею 5 (Вашингтонського договору про створення НАТО), існує «червона лінія», – наголосив Філіп Гаммонд.

Раніше сьогодні міністр оборони Великої Британії Майкл Фаллон заявляв, що Росія становить «реальну й безпосередню загрозу» для Естонії, Латвії й Литви і що союз НАТО готується дати відсіч можливому нападові Росії на три держави Балтії. Міністр додав, що його непокоять плани російського керівника і те, як він «випробовує НАТО».

Росія останніми місяцями різко наростила військову активність поза своєю територією, в першу чергу на півночі і сході Європи. У відповідь на ці дії та на агресію Росії в Україні союз НАТО зміцнює сили на своїх східних кордонах.

XS
SM
MD
LG