Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов: наказ розстрілювати активістів Майдану віддавав особисто Янукович


(архівне фото)
(архівне фото)

Секретар РНБО Олександр Турчинов називає доведеним те, що накази розстрілювати людей на Майдані рік тому віддавав колишній президент Віктор Янукович.

Як сказав Турчинов в ефірі телеканалу «1+1» увечері у п’ятницю, 20 лютого, також доведено, що колишній президент віддавав ці накази через колишніх міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка і голову СБУ Олександра Якименка.

Крім того, сказав він, Служба безпеки України має матеріали, що їх повністю консультували високопосадовці з Федеральної служби безпеки Росії.

Як каже Турчинов, в Україні тоді працювала група офіцерів ФСБ, яка тренувалась на базі спецпідрозділу СБУ «Альфа», і вони разом відпрацьовували плани локалізації Майдану. «Більше того, в СБУ є напрацювання, що снайпери, які розпочинали вогонь, – це саме представники російських структур», – цитує Турчинова агентство УНІАН.

За його словами, матеріали, які вже напрацьовані сьогодні, стосуються близько сотні колишніх високопосадовців, починаючи від Віктора Януковича, Віталія Захарченка, колишнього генпрокурора Віктора Пшонки та інших.

«Більше того, МВС проводить затримання безпосередніх учасників цього процесу (масових розстрілів на Майдані) – це так звані представники «чорного «Беркуту», які виконували ці накази», – додав Турчинов.

Раніше у п’ятницю президент Петро Порошенко навів свідчення про те, що помічник президента Росії Владислав Сурков «керував організацією снайперських груп іноземців на Майдані». За його словами, ці свідчення дали допитані бійці спецпідрозділу СБУ «Альфа».

За словами президента, Генпрокуратура та СБУ встановили чіткий російський слід у розстрілі Майдану. Зокрема, «слідчі отримали доступ до записів приватних телефонних розмов колишнього президента Віктора Януковича з представниками російських силових структур, в яких вони заздалегідь готувалися до розстрілу активістів», сказав він.

Раніше голова СБУ Валентин Наливайченко заявляв, що Служба безпеки України має докази присутності в Україні під час подій на Майдані «кураторів» злочинів – генералів ФСБ Росії, а також російських снайперських груп, які цілили і у протестувальників, і у співробітників МВС України.

У п’ятницю, 20 лютого, в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної сотні. Цей день, за указом президента, відзначатимуть цього дня щороку.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з них – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

XS
SM
MD
LG