Доступність посилання

ТОП новини

Передплата України за газ закінчиться за 3–4 дні – Медведєв


Передплата України за газ закінчиться за 3–4 дні. Про це голова уряду Росії Дмитро Медведєв доповів на нараді президентові Росії, повідомляє у п’ятницю, 20 лютого, російське агентство ТАСС.

За його словами, якщо за українською стороною збережеться той же обсяг відбору газу в найближчі дні, то попередня оплата закінчиться буквально за кілька днів.

«За три-чотири дні», − сказав він.

Також він наголосив, що Київ заплатить за поставки газу на Донбас.

«Але ми будемо діяти відповідно до контракту. Чи стосується це споживачів, які розташовані на території всієї України, або ж окремих областей України, це все одно входить у загальний баланс газу, який поставляється на Україну, і ми будемо поставляти до тих пір, поки є гроші, враховуючи і той обсяг, який ми в гуманітарних цілях поставляємо за альтернативним маршрутом в «ЛНР» і «ДНР», − сказав він.

Медведєв зазначив, що за великі обсяги українській стороні доведеться розплатитися, або російській стороні «доведеться ухвалювати складні рішення».

Раніше голова правління російської компанії «Газпром» Олексій Міллер заявив, що його компанія здійснює пряме постачання газу на окуповані наразі сепаратистами частини Донбасу. При цьому, стверджував він, компанія діє «відповідно до заявки «Нафтогазу України».

На сайті компанії «Нафтогаз України» оприлюднили відеозапис виступу голови її правління Андрія Коболєва, який 19 лютого наголошував, що «Нафтогаз» не буде оплачувати рахунки «Газпрому» за газ, поставлений через ці дві станції, бо це суперечить чинному контрактові. За його словами, Україна не контролює тих трубопроводів і не може перевірити умов і обсягів поставок через них. Коболєв не пояснив, як саме планується не оплачувати цих рахунків, враховуючи умови передоплати.

«Нафтогаз України» також заявляв, що не подавав ніяких заявок на постачання газу через «Прохорівку» і «Платово». Компанія повідомила, що на сьогодні дійсно збільшила заявку на постачання газу, але тільки через чотири інші газовимірювальні станції.

XS
SM
MD
LG