Доступність посилання

ТОП новини

З Дніпропетровська бійцям АТО передали унікальні колекційні експонати-хрестики


Натільні хрести XVIII століття
Натільні хрести XVIII століття

З Дніпропетровська українським бійцям у зону АТО передали обереги – експонати з приватної колекції, натільні хрести XVIII століття. Як розповіли Радіо Свобода в суботу координатори «Волонтерського жіночого батальйону», цей цінний дарунок солдатам зробив дніпропетровський письменник, історик та ініціатор створення громадського Музею хреста на Дніпропетровщині Віктор Векленко.

Ентузіаст-дослідник старожитностей передав волонтерам чотири натільні хрестики, а також 10 примірників написаної ним книги, присвяченої історії та символіці хрестів.

«Сам я служив ще за часів СРСР і знаю, що дуже важливо мати при собі щось із дому. Тому дарую ці хрестики. Ці 4 натільні хрестики датуються 18-м сторіччям. Це хрести козацької доби, це те, що безпосередньо пов’язано з українськими землями, з рідною Дніпропетровщиною», – сказав Віктор Векленко.

За словами історика, ці хрестики також підкреслюють, що Україна – єдина, адже схожі раритети зустрічаються дослідникам повсюдно на українських теренах – і в Західній Україні, й на Київщині, Чернігівщині, Слобожанщині.

Як зазначив дослідник, він довго відбирав хрестики для бійців, адже дуже мало хрестиків часів козацтва збереглись у гарному стані. Віктор Векленко каже: ті, що йому вдалось відібрати, солдати носитимуть роками. Як зауважує історик, необов’язково одягати такий оберіг на шию, його можна носити в нагрудній кишені, прикріпити на бронетехніку тощо.

Волонтери запевнили жертводавця, що усі його дарунки передадуть бійцям.

XS
SM
MD
LG