Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром»: Київ не вніс передоплату за березень, є ризик припинення поставок


Українська сторона не внесла передоплату за газ, що планується поставити їй у березні, і створює ризик припинення поставок. Про це заявив голова правління російської компанії «Газпром» Олексій Міллер.

«Україна не зробила своєчасно нової передоплати за газ. На сьогодні залишилося передплаченого газу лише 219 мільйонів кубометрів», – зазначив він.

За словами Міллера, кількість днів, що залишилися до початку місяця, відсутність передоплати і тривалість процедури від обрахунку платежу до запуску поставки «створюють серйозні ризики для транзиту газу до Європи».

23 лютого НАК «Нафтогаз України» звернувся до «Газпрому» з вимогою пояснити невиконання заявки на поставку 22 лютого раніше передплаченого газу: замість замовлених у рамках контракту 114 мільйонів кубометрів газу «Газпром» поставив лише 47 мільйонів кубометрів. У «Нафтогазі» вважають це невиконання заявки порушенням як контракту на поставку газу між компаніями, так і тристороннього брюссельського протоколу.

За даними «Нафтогазу», станом на ранок 23 лютого передплачений баланс газу становив 287 мільйонів кубометрів.

Різниця в підрахунках балансу виникає через те, що «Газпром» попередніми днями почав самовільно постачати газ на території, наразі захоплені підтримуваними Росією збройними сепаратистами і російськими військами. Ці обсяги газу подаються через газовимірювальні станції і трубопроводи, яких Україна теж не контролює, всупереч заявкам із Києва.

«Газпром» стверджує, що подає цей газ на «територію ДНР і ЛНР», але «в рамках контракту з Україною», і Київ муситиме оплатити його. Причиною, кажуть у Москві, є те, що «Київ припинив постачати газ» сепаратистам із контрольованої ним території.

Київ натомість повідомляє, що ці поставки переривалися на добу через пошкодження газопроводу внаслідок бойових дій і вже давно відновлені. «Нафтогаз» уже попереджав, що не оплачуватиме газу, який Росія подає безпосередньо сепаратистам на порушення контракту з Україною.

«Газпром» постачає Україні газ на умовах передоплати.

XS
SM
MD
LG