Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти не відводять озброєння, а проводять передислокацію – штаб АТО


Танк бойовиків угруповання «ДНР» на дорозі з Донецька до Новоазовська. 24 лютого 2015 року
Танк бойовиків угруповання «ДНР» на дорозі з Донецька до Новоазовська. 24 лютого 2015 року

Українські війська не відводять важкі озброєння, оскільки обстріли тривають

Попри заяви про відведення важких озброєнь, сепаратисти продовжують отримувати військову допомогу від Росії. Експерти зазначають, що після виходу українських військ із Дебальцева новим епіцентром збройного протистояння може стати район Маріуполя, де сепаратисти нарощують свої сили.

Селище Широкине поблизу Маріуполя стало місцем найбільш інтенсивних бойових зіткнень. Тут сепаратисти кілька разів обстрілювали й атакували позиції українських військових. У штабі АТО наголошують, що сепаратисти зосереджують у цьому районі свої сили.

Триває приховане перекидання військової техніки та живої сили ворога ближче до лінії розмежування, насамперед – на маріупольському напрямку
Андрій Лисенко

За словами речника РНБО Андрія Лисенка, «триває приховане перекидання військової техніки та живої сили ворога ближче до лінії розмежування, насамперед – на маріупольському напрямку».

Речник так званого «міністерства оборони» угруповання «ДНР» Едуард Басурін заявив про початок відводу важкого озброєння з лінії протистояння. Однак, у штабі АТО зазначають, що ця інформація не відповідає дійсності. З огляду на ситуацію, українські війська наразі не відводять важкого озброєння з лінії протистояння.

«Українська сторона підготувала відповідні майданчики та маршрути, по яких буде відводитися важка техніка, визначена мирними домовленостями. Як тільки протягом двох діб буде дотримуватися бойовиками режим припинення вогню, то це стане сигналом, щоб розпочати це відведення», – зазначає Андрій Лисенко.

Маріуполь як психологічний бар’єр для Заходу

Андрій Білецький
Андрій Білецький

Експерти припускають, що після Дебальцева саме Маріуполь може стати наступною метою наступу сепаратистів. Командир полку «Азов», народний депутат Андрій Білецький зазначає, що бойові дії в районі Дебальцева не припинилися попри підписання мінських домовленостей. Оскільки українське керівництво не сприйняло це як порушення мирних домовленостей, то така ситуація може повторитися з Маріуполем.

Зробили вигляд, що мирні домовленості діють не з моменту підписання, а з моменту здачі Дебальцева
Андрій Білецький

«Ми зробили вигляд, що мирні домовленості діють не з моменту підписання, а з моменту здачі Дебальцева… Потім вони відріжуть Маріуполь – і ми почнемо вважати, що мир настав з моменту захоплення Маріуполя. Так можна «миритися» до Мукачева й Чопа», – вважає Андрій Білецький.

Радослав Сікорський
Радослав Сікорський

Між тим, маршалок Сейму Польщі Радослав Сікорський в одному з інтерв’ю зазначив, що психологічним бар’єром, за яким Захід може змінити свою політику щодо українсько-російського конфлікту, може стати взяття Маріуполя. За його словами, це означатиме смерть домовленостей про перемир’я.

Вибух на маніфестації в Харкові та вбивство міліціонера в Маріуполі при затриманні автомобіля з вибухівкою, свідчать про спроби активізувати сепаратистське підпілля на територіях, суміжних із окупованими, з метою дестабілізувати там ситуацію та залякати населення.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

«Мета будь-якого теракту є універсальною – сіяти страх і дестабілізувати ситуацію. До цих терактів можна додати обстріли цивільних кварталів Маріуполя. Тут якраз переслідується мета, щоб людям накинути думку: ваші проблеми через те, що тут знаходиться українська влада», – каже експерт з питань міжнародної безпеки Олексій Мельник.

На думку експертів, подальший розвиток подій на цих територіях у значній мірі залежить від того, наскільки ефективно українські правоохоронці зможуть протистояти спробам дестабілізації ситуації.


На цю ж тему:

24.02.2015
Люди, які залишились у Дебальцеві, шукають позитиву попри все

Британський журналіст Оллівер Керолл познайомився з 73-річною Алевтиною, яка сказала йому, що в неї немає зубів, серце її болить, але вона піде танцювати. І одразу ж виконала свою обіцянку далі
24.02.2015
Дебальцевська пауза. Звіту досі немає

Керівник Генштабу Віктор Муженко досі не відзвітував перед парламентом про операцію щодо виведення військ із Дебальцева далі
23.02.2015
«Україну слід озброювати» – бельгійський євродепутат після відвідин Донбасу

Член парламенту ЄС побував на сході України і дійшов висновку: «Дії проросійських сил під Дебальцевом – це був акт терору» далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG