Доступність посилання

ТОП новини

Єфремов розповів, «за що стояв Майдан»


Колишній лідер фракції регіоналів закликає владу будувати демократію і не переслідувати опозицію з політичних мотивів

Українська влада не повинна повторювати помилок минулого, переслідуючи у опозицію за допомогою судів. Про це колишній керівник парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив у інтерв’ю Радіо Свобода. Розмова відбулася під час перерви в засіданні Печерського суду, який розглядає кримінальну справу проти Єфремова за фактом розпалювання міжнаціональної ворожнечі у парламенті. 25 лютого суддя має визначити, чи брати підозрюваного під арешт. Сам екс-депутат каже, що не здивований ані новим кримінальним провадженням проти нього, ані зібраними Службою безпеки матеріалами щодо його можливої причетності до сепаратизму. Він відкидає висунуті проти нього звинувачення, і запевняє, що є політичне рішення «посадити його за будь-яку ціну».

– Пане Єфремов, як Ви ставитеся до того, що Служба безпеки України днями передала до прокуратури матеріали, які стосуються обвинувачення вас у підтримці сепаратизму на Луганщині?

СБУ тепер постійно передаватиме до суду якісь матеріали на мене. Робиться таке: за що-небудь мене «посадити», а потім до цього «доліпити» всі інші звинувачення
Олександр Єфремов

– Я думаю, СБУ тепер постійно передаватиме до суду якісь матеріали на мене. Я вже нічому не здивуюся. Мене звинувачують у підтримці сепаратизму лише на підставі того, що на Луганщині до моєї думки могли дослухатися. Виходячи з того, що ми зараз бачимо, робиться таке: за що-небудь мене «посадити», а потім до цього «доліпити» всі інші звинувачення.

– У справі щодо службового підроблення та зловживання посадою Вас звільнили під заставу. Чи готові Ви та Ваш захист до того, що Вас можуть заарештувати через порушення нових кримінальних справ?

Декларації, які виголошували, стоячи на Майдані – вони абсолютно не відповідають тому, що нині втілюється в життя... Завтра можна цькувати будь-яку людину
Олександр Єфремов

– Якщо ми будуємо державу, яка не є демократичною, яка заснована не на законах, а на рішеннях вищого керівництва – то нам всім у ній жити. Декларації, які виголошували, стоячи на Майдані – вони абсолютно не відповідають тому, що нині втілюється в життя. Під гаслами «Ату його!» завтра можна цькувати будь-яку людину. Наведу приклад із прочитаної колись давно книги. Її автор пережив (Другу світову) війну, а потім став пастором (ідеться про Мартіна Німьоллера – ред.). Він написав: «Коли нацисти прийшли за комуністами, я мовчав, я ж не комуніст. Потім вони прийшли за соціал-демократами, я мовчав, я ж не соціал-демократ. (…) Потім вони прийшли за євреями, я мовчав, я ж не єврей. А потім вони прийшли за мною, і вже не було нікого, хто б міг протестувати». Якщо йти таким шляхом, що тобі хтось написав якесь звинувачення, і тебе одразу ж кинули до тюрми, а вже потім, мовляв, будемо розслідувати – то це прямий шлях до тієї ситуації, про яку писав цей чоловік.

– Чи Вам не здається, що з нинішньою опозицією повторюється та ситуація, яка була з минулою: тоді кинули за ґрати Юлію Тимошенко, Юрія Луценка, а нині порушують справи проти Вас?

– Ви знаєте, це не найкращий спосіб розвитку держав. Я завжди говорив, що держава має розвиватися еволюційно, і ці помилки, які роблять одні, не повинні повторювати інші. Якщо ми їх повторюємо – то нічому не вчимося, і нічого не поліпшуємо в нашій державі. Я не схвалюю тих дій, які були раніше (щодо кримінального переслідування опозиції – ред.). Я тоді виступав часто. Дотримувався тої лінії, яку проводила наша парламентська більшість, але в захваті від цього не був, і завжди намагався уникати навішування тих ярликів та штампів, які інші без сорому ставили. Я не хочу «мірятися», схожа тодішня ситуація на нинішню, чи не схожа. Але те, що справа вимальовується суто політична, тобто треба закрити людину будь-яким шляхом («Давайте добирати статтю, не вийшло – другу, третю, а тут вже й СБУ справу порушило) – ця ситуація лежить на поверхні, й не потребує додаткових доказів.

Єфремов: «Суд не навів якихось доказів моєї провини»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG