Доступність посилання

ТОП новини

В обвалі гривні винен Захід, врятувати Україну може лише МВФ – Андерс Ослунд


Андерс Ослунд
Андерс Ослунд

«Рада має негайно проголосувати законодавство, якого вимагає МВФ – інакше економіку України не врятувати»

Верховна Рада має негайно проголосувати законодавство, якого вимагає МВФ – інакше економіку України не врятувати – про це «Голосу Америки» розповів економіст Андерс Ослунд із вашингтонського Інституту імені Пітерсона.

Він переконаний: головна провина за обвал гривні лежить на Заході, бо не допоміг вчасно і не допоміг достатньо.

Окрім того, каже економіст, ЄС ще й наполіг на виплаті Україною понад 3 мільярдів «Газпрому». Отак Україна і лишилась без резервів, а без них гривню не утримаєш.

Немає резервів – не може бути і стабільності обмінного курсу, до яких би заходів не вдавався Нацбанк. Немає тут вини Нацбанку
Андерс Ослунд

«Немає резервів – не може бути і стабільності обмінного курсу, до яких би заходів не вдавався Нацбанк. Немає тут вини Нацбанку – просто Україна вичерпала резвери. Так чи інакше треба було припиняти виплати Росії, а Захід мав дати більше грошей. Захід не підтримав Україну», – каже Андерс Ослунд.

Економіка України, говорить економіст, вже руйнується. Тепер треба думати, де зупиниться її падіння, і як.

Було великою помилкою перенести розгляд бюджету на 3 березня
Андерс Ослунд

«Є лише один реальний шлях – отримати від МВФ програму підтримки у повному обсязі і якнайшвидше. МВФ ухвалить рішення про її надання, щойно парламент прийме відповідні закони. Зараз головне, щоб Рада не тягнула, а ухвалила законодавство якнайшвидше. Було великою помилкою перенести розгляд бюджету на 3 березня. Україна не може дозволити собі таких затримок. Вже не важливо, що саме ухвалить Рада, головне щоб МВФ це прийняв – інакше економіка буде знищена», – наголосив фахівець.

Якщо Верховна Рада спрацює – вже цього року Україна може отримати 10 мільярдів. П’ять із них – негайно протягом трьох тижнів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG