Доступність посилання

ТОП новини

Савченко нагородили премією «Світло Справедливості»


Надія Савченко
Надія Савченко

Президент Українського католицького університету, єпископ Паризької єпархії УГКЦ Борис Ґудзяк оголосив про вручення Надії Савченко премії за моральне лідерство «Світло Справедливості».

«Члени журі премії «Світло Справедливості» вирішили вручити цьогорічну премію цій мужній жінці. За умовами засновників нагороди, лауреатом може бути особистість, яка перебуває в авангарді суспільно-політичного життя України і дає постійне свідчення безкорисливості й вірності моральним принципам, мужнього слідування своїм переконанням та жертовності в обстоюванні ідеалів демократичного суспільства. Надія Савченко беззастережно підходить під цей опис. Вона засвідчила нам усім незламність перед наругою, беззаконням і насиллям. Цією нагородою ми дякуємо їй за її свідчення і прагнемо захистити її життя», – зазначив член комітету Борис Ґудзяк.

Цьогорічна церемонія нагородження відбудеться 22 квітня. Борис Ґудзяк сподівається, що Надія Савченко прийматиме нагороду особисто.

Нагорода заснована канадійкою українського походження Анастасією Шкільник та вручається «за моральне і духовне лідерство в Україні».

Попередніми лауреатами премії були Євген Сверстюк, Мустафа Джемілєв та Лариса Заливна.

Надія Савченко – українська льотчиця, яка наразі перебуває в московському СІЗО.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Наприкінці червня сепаратисти захопили її в полон, перевезли через кордон і передали російським силовикам. Після цього Савченко взяли під варту в Росії. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон до їхньої смерті. Савченко всі звинувачення відкидає.

Наприкінці січня слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи – про незаконний перетин кордону.

У грудні Савченко розпочала голодування і продовжує його дотепер. 19 лютого захист льотчиці повідомив, що вона відмовилася навіть від ін’єкцій глюкози.

XS
SM
MD
LG