Доступність посилання

ТОП новини

Помічники народних депутатів виходять з тіні. Тож хто вони?


Школа помічника народного депутата, Київ
Школа помічника народного депутата, Київ

Депутати вперше оприлюднили імена та прізвища чотирьох з половиною тисяч своїх помічників

На армію помічників народних депутатів щороку з держбюджету виділяють майже мільйон гривень. Але їхня кількість та імена донедавна були невідомі. Спеціальною постановою парламенту депутатів зобов’язали оприлюднити цю інформацію лише місяць тому. Апарат Верховної Ради відзвітував: народні обранці обзавелись чотирма з половиною тисячами помічників. То ж що потрібно, щоб стати помічником парламентаря?

У величезному класі 150 студентів. Усі вони хочуть стати помічниками народних депутатів. За 2 тисячі гривень за чотири дні навчання у школі помічника народного депутата їх вчать основ законотворчості, піару, а ще тестують на стресостійкість і шукають… духовність.

«Ми розробити тест. Він складається з двох частин: те, що в мене зовні і те, що в мене всередині, адже є таке правило в психології: що у людини всередині, те вона робить і зовні. Тут є питання про цінності, духовність. Буває, коли люди запитують, а що таке духовність, то я відповідаю, що ви тут тоді робите? Тобто це з приводу внутрішнього стану людини, що вона буде нести, будучи в політиці. Як він буде поводити себе зі своїм депутатом, так він буде поводитись і з виборцями», – розповідає психолог школи Геннадій Шевчук.

Після однієї з лекцій студенти розповіли, чому вони так прагнуть стати помічниками народних депутатів. Більшість пояснила свій вибір патріотичними поривами.

Що потрібно щоб стати помічником парламентаря?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Станіслав: «Хочу якось повпливати на ситуацію в країні. Все погано на даний момент і я знаю, що я маю якісь навики, знання, величезну цілеспрямованість і можу якось впливати. Тим паче, що пройшла Революція гідності і ми можемо зробити нашу країну кращою».

Ірина: «Я історик і, як довів досвід останнього року, історія розвивається циклічно. Щоб не повторити попередні трагічні події, я вважаю, що до влади мають прийти люди, які дійсно розуміють, які процеси у нас відбуваються. Крім того, я хочу знайти людину, через яку я зможу саморозвиватися, яка буде дзеркалом. Хочеться принести користь для своєї Батьківщини».

Після закінчення школи її учасники два тижні стажуватимуться у Верховній Раді і, якщо зуміють сподобатись якомусь народному обранцю, отримають омріяне посвідчення помічника. Поки що працевлаштувались 42 випускника.

Це не така робота, які всі вважають. Робота помічника дуже складна і найчастіше вона ненормована
Сергій Остапчук

«Це не така робота, які всі вважають. Робота помічника дуже складна і найчастіше вона ненормована. Якщо хтось думає, що вони прийшли на 9 і до 6 посиділи в офісі, то такого нема», – запевняє менеджер школи Сергій Остапчук.

У одного депутата всередньому 11 помічників

Раніше інформація про помічників народних депутатів була засекречена. Принаймні, усі намагання дізнатися, хто ж ці люди, увінчувались відповіддю від апарату парламенту, що імена і прізвища цих людей є персональними даними.

Виводити ж помічників з тіні депутатів зобов’язав голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Після закликів активістів, 28 січня він підписав розпорядження, за яким депутати мають щомісячно оприлюднювати списки свої помічників.

«Вся ця інформація має бути опублікована на сайті Верховної Ради та на інтернет-сторінках депутатів. Це одне з тих питань відкритості роботи парламенту, яке давно вже піднімається», – написав він у своєму Фейсбук.

Наразі оприлюднено дані 4471 помічників народних депутатів. З них 3259 працюють на громадських засадах, а 685 мають статус держслужбовця. В середньому у одного народного депутата 11 помічників. Втім, рекордсменом 8 скликання став депутат від Народного фронту Микола Кадикало – у нього аж 29 помічників. Натомість жодного помічника не мають Надія Савченко, Мустафа Джемілєв та Ірина Луценко.

Відео руху «Чесно»: помічники виходять з тіні

Активісти руху «Чесно» зібрали усю доступну інформацію і виявили, що не гребують депутати помічниками-конкурентами, тобто беруть на роботу людей, з якими змагались на одному виборчому округу, а ще дуже люблять, аби плече помічника було рідним і влаштовують на цю посаду близьких родичів.

Є родичі і діти, і дружини, і обмін дружинами, коли дружина одного нардепа стає помічником у іншого
Андрій Круглашов

«Є родичі і діти, і дружини, і обмін дружинами, коли дружина одного нардепа стає помічником у іншого», – каже координатор руху «ЧЕСНО» Андрій Круглашов.

На утримання армії помічників кожному депутату з бюджету виділяють по 14 тисяч гривень на місяць, і він самостійно визначає, скільки і кому платити. Втім, зарплата здебільшого великої ролі тут не грає. Набагато важливіша «корочка».

Якщо помічник є державним службовцем, це одразу 7 ранг. Помічників зневажливо називали «всюдиходами», оскільки «корочка» дозволяє відкривати дуже багато дверей
Андрій Круглашов

«Чому існують школи помічників, чому такий бажаний цей статус? Якщо помічник є державним службовцем, це одразу 7 ранг. Це на рівні спеціалістів Кабміну, і це той рівень, якого важко досягти поза парламентом. Помічників зневажливо називали «всюдиходами», оскільки «корочка» дозволяє відкривати дуже багато дверей, але в народі цей статус вважають чимось дуже потужним», – додає Круглашов.

Разом з тим, помічник народного депутата не є його обслуговуючим персоналом, це публічна особа, наголошує активіст руху «Чесно», тож суспільству замало знати лише його ім’я та прізвище. Потрібно, щоб на сайті Верховної Ради містились дані про освіту, досвід роботи і найголовніше – за що вони відповідають. Усі ці дані є на сайтах більшості державних органів країн Європи. Так має бути і в Україні.

Чи потрібні депутатам помічники?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG