Доступність посилання

ТОП новини

Першого березня Москва протестуватиме


Марш миру в Москві, 15 березня 2014 року (©Shutterstock)
Марш миру в Москві, 15 березня 2014 року (©Shutterstock)

У столиці Росії в неділю має відбутися ціла низка протестних акцій, найчисленнішим обіцяє стати марш «Весна»

Дінара Седтикова

У неділю, 1 березня, в Москві відбудеться відразу кілька протестних акцій. Найбільша – антикризовий марш «Весна», який об’єднав різні сили та рухи й ініційований опозиціонером Олексієм Навальним, запланований в Мар’їно. Через місце проведення партія «Яблуко» відмовилася співпрацювати з організаторами маршу і проводить власну акцію – в центрі Москви. Також окремо виходить КПРФ. Усього на цей день до мерії Москви подано понад 10 заявок.

У п’ятницю один з ініціаторів маршу опозиції під назвою «Весна» Олексій Навальний намагався оскаржити свій арешт і на марш, швидше за все, не потрапить. Минулого четверга Пресненський суд Москви заарештував його на 15 діб за нібито незаконну агітацію в метро.

У «Весни» великий склад організаторів. Підтримали ідею Партія прогресу Навального, «РПР-Парнас», «Демократичний вибір», рух «Солідарність», Партія «5 грудня» і «Відкрита Росія» Михайла Ходорковського.

Сергій Мітрохін
Сергій Мітрохін

Партія «Яблуко» брала участь в переговорах щодо організації маршу, але врешті вийти відмовилася, категорично не підтримуючи поступку, на яку пішов оргкомітет «Весни», – погодитися з мерією на марш в Мар’їно, а не в центрі. Врезультаті «Яблуко» виходить на антивоєнні пікети, які не потребують узгодження, на Тверську вулицю – місце, спочатку заплановане для маршу «Весна». Акція «Яблука» відбудеться за годину до маршу, тому охочі встигнуть опісля поїхати в Мар’їно, говорить лідер партії Сергій Мітрохін.

Ми завжди в якійсь формі проводимо захід саме там, де заявили, а не там, куди нас хочуть відіслати чиновники
Сергій Мітрохін

– Нам видається важливим провести цю акцію в запланованому місці, оскільки влада в знущальній формі запропонувала абсолютно неприйнятне для нас місце – на околиці Москви, в спальному районі. Тим самим вони показали своє ставлення до опозиції. Наші принципи такі: у подібних випадках ми завжди в якійсь формі проводимо захід саме там, де заявили, а не там, куди нас хочуть відіслати чиновники.

– Позиція стосовно мерії не єдина причина розбіжностей. Ви ж ще проти розмитого порядку?

У Мар’їно, по-моєму, мітингувати тільки проти поганого прибирання снігу

– Так, але ми з самого початку виступали проти розмитої повістки, але не хотіли виглядати розкольниками і готові були сформувати антивоєнну колону всередині антикризового маршу. Але останньою краплею стала, звичайно, згода організаторів на перенесення всієї цієї акції до Мар’їно. У Мар’їно, по-моєму, можна мітингувати тільки проти поганого прибирання снігу. Там немає навіть держустанов.

Окрему акцію проведе рух «Моссовет», його представники стверджують, що запланували мітинг на 1 березня задовго до рішення організаторів «Весни» і на зборах, присвяченим цьому, були присутні соратники Навального. Мітинг «За відставку уряду Москви» відбудеться на Суворовської площі, розповіла координатор Ангеліна Еньшина.

Якщо у нас неможливі перетворення, неможливо щось вирішити, починаючи з низів і закінчуючи верхами, значить, щось працює не так, значить, винна влада
Ангеліна Еньшина

«Якщо у нас неможливі перетворення, неможливо щось вирішити, починаючи з низів і закінчуючи верхами, значить, щось працює не так, значить, винна влада, – каже вона. – Ми зібралися на перше зібрання – після мітингу медиків – наприкінці грудня, обговорювали, чому нічого не працює. Прийшла в голову ідея, що необхідно скликати мітинг вже за відставку московського уряду. Ця думка за новорічні канікули розвинулася. На початку січня у нас відбулися загальні збори, на які прийшли активісти різних соціальних ініціативних груп, громадських організацій, були запрошені всі опозиційні партії. На цьому заході ми вирішили провести нашу акцію 1 березня. Проте у результаті вийшло, що всі організації вирішили провести акції в той же день, але вже окремо. Хоча ті, хто зараз організовує паралельно мітинги, були на цих зборах 14 січня, все є в протоколі. Потім ми з ними спілкувалися, але не зійшлися з кількох причин. Перша – вони будуть проводити марш, а не мітинг. Так чи інакше, але ми повинні проблеми озвучити».

Відмовилася від участі в «Весні» і партія «Громадянська платформа». КПРФ погодила окремий мітинг – приблизно в тому місці, де розраховували влаштувати «Весну», – на Тверському бульварі. Хода, як зазначено в повідомленні, запланована по Бульварному кільцю, а потім по Новому Арбату. Організаторам «Весни» відмовили в ході по Тверській через можливе «порушення роботи міської інфраструктури».

Формувати окремі колони на «Весні» організатори не планують, але учасникам не забороняється зайнятися цим самим. Відомо, що за ініціативою адвокатів українського військовослужбовця Надії Савченко, яка голодує вже 77 днів, вийдуть на марш її прихильники, «Комітет 6 травня» підтримає «в’язнів Болотної» (напередодні під домашній арешт потрапив ще один учасник мітингу 6 травня 2012 року Іван Непомнящий). Можливо, зберуться медики, ЛГБТ та багатодітні матері. Колони зі своєю символікою теж допускаються, однак без заборонених і радикальних гасел.

Свої колону «Блок лібертарних сил» збирають анархісти і антиавторитарні соціалісти. Член руху «Автономна дія» Марина Попова каже, що «навіть ліберали» нарешті зрозуміли важливість соціальних гасел, тому гріх не вийти на цей марш.

Економічна криза зайшла так далеко, що про це заговорили навіть ті опозиціонери, які ще під час протестів 2011-12 років, коли ліві пропонували включити до порядку стотисячних протестів соціальні вимоги, від них відкараскувалися
Марина Попова

– Ми йдемо з гаслом: «Капіталізм в кризі, дайте йому померти!» Це зумовлено нашою анархістською і лівою позицією: причина економічної кризи в самому капіталізмі, і людство позбудеться економічних криз, тільки коли встановить іншу економічну систему, яка передбачатиме відсутність експлуататорів, які привласнюють результати праці більшості, планування економіки усіма трудящими. Що стосується нинішньої ситуації, то економічна криза зайшла так далеко, що про це заговорили навіть ті опозиціонери, які ще під час протестів 2011-12 років, коли ліві пропонували включити до порядку стотисячних протестів соціальні вимоги, від них відкараскувалися, зараз вони вже самі ініціюють проведення маршів під цими вимогами. Навіть вони вже не змогли про це мовчати, настільки все це далеко зайшло.

– Але вони виходять проти кризи, вважаючи, що її спровокував Крим і війна.

– Крим, авторитарна, репресивна політика і закручування гайок – це знову ж наслідок нової ліберальної політики та економічної кризи. Тому що все це закручування гайок насамперед потрібно для того, щоб придушувати майбутні протести трудящих – це загрожуватиме економічним інтересам російської буржуазії.

Представники різних радикальних рухів на марш збираються. Принаймні, в соцмережах. «Непримиренна колона 1 березня» збирає такі рухи, як «РФО Пам’ять» та «Чорна Когорта».

У мережі «ВКонтакте» вони обговорюють гасла на кшталт «Руський значить Ультраправий!», «Будь Білим – Будь Сміливим!» або «Сьогодні Україна – завтра вся Європа!». На сторінці є пояснення про участь в антикризовому марші: «Ми не приховуємо наше суто негативне ставлення до ліволіберальних, пацифістських ідейках. Нами принципово відкидаються угодовські, «антикризові» і «антивоєнні» трактування заходів 1 березня. Ми за кризу, якщо вона створить умови для Національної Революції і призведе до знищення чекістсько-олігархічної системи. Ми за війну, якщо вона розчистить шлях для російської національної держави... Все для Російської Свободи, нічого для себе». Володимир Ратников, один з організаторів «непримиренної колони», розповів Радіо Свобода про те, чому радикали вирішили брати участь у марші «Весна».

– Націоналісти в особі «Непримиренної колони» зобов’язані брати участь у цій акції. Як показали минулі заходи, вона буде численною, до неї прикута увага ЗМІ. Для нас це спосіб розширити нашу публіку і донести ідеї до нових людей.

– Яка ситуація в Україні зараз, на вашу думку?

Відбувається братовбивча війна між руськими людьми, яка була розв’язана Кремлем для того, щоб відвернути людей від насущних проблем: Там гинуть тисячі безневинних людей. Вони вважають, що будують «русский мир», хоча в самій Росії «русским миром» не пахне

– Там відбувається братовбивча війна між руськими людьми, яка була розв’язана Кремлем для того, щоб відвернути людей від насущних проблем: від корупції, від міграції, від низького рівня життя. Там гинуть тисячі безневинних людей через незрозумілі ідеали. Вони вважають, що будують «русский мир», хоча в самій Росії «русским миром» не пахне.

Ще однією – антибільшовицькою – колоною піде «Російський об’єднаний національний альянс». Його голова Олег Філатчев каже, що до «Непримиренних» стосунку не має, але вони перетинаються, за словами Філатчева, «в історичних аспектах, що стосуються білого руху»: «Наша структура декларує продовження антибільшовицької, антикомуністичної боротьби. Ми формуємо свою діяльність на принципах зростання еміграції, що почалася після революції 1917 року. Безпосередньо головним центром всього наша ідеологія вважає непримиренний антикомунізм. Сьогодні той курс, який бере путінський режим, путінська вертикаль, для нас є неприйнятним. Відбувається реставрація неосовєтської системи. Насамперед ми виходимо 1 березня на марш з головною вимогою – люстрації. Вимогою, яку озвучують у тому числі і в Україні. У нашому розумінні саме через те, що в 90-і роки не була проведена люстрація, на початку 2000-х в результаті повзучого перевороту був здійснений реванш. І ми, звичайно, також виступаємо проти будь-яких спроб обілити радянську тоталітарну систему».

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

*****

28.02.2015
У Москві вбили Бориса Нємцова

Його застрелили у самому центрі Москви ввечері 27 лютого. За словами очевидців, у Нємцова вистрелили щонайменше чотири рази далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG