Доступність посилання

ТОП новини

Чому відпустили делегата ПАРЄ Гончаренка і не відпустили Савченко?


Депутат ВРУ Олексій Гончаренко, Москва, 1 березня 2015 року
Депутат ВРУ Олексій Гончаренко, Москва, 1 березня 2015 року

«Отже, суду о 15:00 по депутату Гончаренку за адміністративним матеріалом з ОВС «Китай-город» не буде. До Гончаренка немає претензій»

Суду в справі народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Олексія Гончаренка, затриманого в Росії 1 березня, не буде, а російські правоохоронці не мають претензій до Гончаренка. Про це заявив його адвокат Марк Фейгін. Сам Гончаренко заявив, що суд таки буде і він не відмовляється від своїх претензій до МВС Росії. Гончаренку інкримінували непокору законним вимогам співробітників поліції. Проте адвокати, яких до Гончаренка так і не пустили, наполягали, що затримання незаконне. Пізніше, після складання протоколу, українського депутата відпустили.

У понеділок, 2 березня, Тверський суд Москви мав розглянути адміністративну справу про непокору співробітникам поліції стосовно депутата Верховної Ради України від «Блоку Петра Порошенка» Олексія Гончаренка. У неділю Слідчий комітет Росії повідомив, що депутат був затриманий в адміністративному порядку в Москві під час жалобної ходи пам'яті російського опозиціонера Бориса Нємцова. Гончаренко висловив бажання прийти на засідання суду.

«Отже, суду о 15:00 по депутату Гончаренку за адміністративним матеріалом з ОВС «Китай-город» не буде. До Гончаренка немає претензій. Алес», – написав адвокат Марк Фейгін у своєму Twitter.

Гончаренко: я своїх претензій до МВС Росії не відкликав, суд буде

Натомість народний депутат України від «Блоку Петра Порошенка» Олексій Гончаренко заявляє, що не відмовляється від своїх претензій до МВС Росії. Про це він написав у себе на сторінці у Facebook.

За словами Гончаренка, він 1 березня подав заяву на неправомірні дії російських правоохоронців щодо нього, «починаючи від побиття співробітниками поліції і закінчуючи недопуском лікаря і адвоката».

«І суд буде. Над цією системою, яка вбиває кращих синів і дочок і України, і Росії», – написав Гончаренко.

Адвокати: затримання Гончаренка – незаконне

Напередодні Марк Фейгін повідомив, що Гончаренко має міжнародний імунітет як депутат Верховної Ради України і делегат ПАРЄ, тому суд має припинити провадження.

«Я точно знаю, що депутат Верховної Ради Гончаренко має імунітет як делегат ПАРЄ і мені не зовсім зрозуміло, на яких підставах його затримали, тому що цей статус дає йому імунітет і неприпустимо його притягати навіть до адміністративної відповідальності. Затримувати його не мають права», – сказав адвокат Олексія Гончаренко Марк Фейгін.

Самих адвокатів до підзахисного так і не пустили, зміг потрапити до народного депутата України Олексія Гончаренка лише український консул Геннадій Брескаленко, коли він перебував ще в ОВС «Китай-город» у неділю.

Згодом українського депутата відпустили і зранку в понеділок він ще перебував на території українського посольства в Москві.

За словами іншого правника Миколи Полозова, разом із Фейгіним вони надіслали скарги у Генеральну прокуратуру Росії і прокуратуру Москви щодо незаконних дій поліції, яка перешкоджає допуску адвокатів до Гончаренка.

«Хотіли з'ясувати питання моєї причетності до подій 2 травня в Одесі»

У Слідчому комітеті Росії згодом, після затримання Гончаренка, повідомили, що допитують Гончаренка у рамках справи «про замах на вбивство і катування громадянина Російської Федерації під час трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року».

Незабаром після затримання Гончаренка харківський проросійський діяч Костянтин Долгов написав у своєму Facebook, нібито це він зателефонував «представнику Слідчого комітету Російської Федерації з вимогою затримати Олексія Гончаренка», бо він «причетний до спалення людей в Одесі 2 травня».

Як наголосив, адвокат Марк Фейгін, у Росії немає справи щодо подій 2 травня 2014 року в Одесі, тому допитувати Олексія Гончаренка з цього приводу слідчі не мали права.

Гончаренка били?

Гончаренко зазначив, що після затримання його побили, а потім у поліцейському відділку залякували. У відповідь на запитання, чи зʼясовували у нього щось про події 2 травня 2014 року в Одесі, він зазначив: «Один із них (тих, хто проводив допит – ред.) мені говорив, що хочуть з'ясувати питання моєї причетності до подій 2 травня в Одесі. Більше жодних питань не було».

У поліції Москви заявляють, що під час проведення з ним процесуальних дій народний депутат України Олексій Гончаренко не висловлював ніяких претензій і не просив про надання йому медичної допомоги. Про це інформує російське агентство «Інтерфакс» із посиланням на головне управління МВС Росії у Москві.

«Але після завершення процесуальних дій, приїзду консула і повідомлення про те, що Гончаренко може залишити відділ міліції на запитання, чи має він претензії, депутат несподівано висловив сукупність абсурдних скарг, зокрема і про незаконне затримання чи відмову у меддопомозі», – зазначили у поліції.

Там наголосили, що мають відеозапис перебування Олексія Гончаренка у відділку, який «обʼєктивно доводить необґрунтованість висловлених ним претензій». «Протягом усього перебування (у відділку – ред.) Олексій Гончаренко ні на що не скаржився, претензій не висував, за меддопомогою не звертався, а після завершення процесуальних дій його більше не затримували», – поінформували у поліції.

Голова делегації України в ПАРЄ вимагає звільнення не лише Гончаренка, а й Савченко

Марк Фейгін і Микола Полозов також є адвокатами української льотчиці, народного депутата і також члена української делегації у ПАРЄ Надії Савченко, яку російська влада тримає за ґратами з липня минулого року і яка сьогодні голодує вже 80-ий день.

Те, що Надію Савченко не відпускають на сесію ПАРЄ, буде розглянуто судом у середу, 4 березня. Сьогодні ж теж буде суд у справі Надії Савченко, але, як кажуть адвокати, він буде технічним, тому що буде розглядати скаргу адвокатів з приводу того, що було розглянуто питання з її психіатричної експертизи, яка ще була зроблена у вересні.

Голова делегації України в Парламентській асамблеї Ради Європи, віце-президент ПАРЄ, народний депутат Володимир Арʼєв («Блок Петра Порошенка») оприлюднив у Facebook звернення з вимогою від російської влади негайно звільнити українського парламентаря Олексія Гончаренка та арештованого депутата Надію Савченко.

«Арешт Гончаренка у день підтримки іншого незаконно арештованого депутата і делегата в ПАРЄ Надії Савченко під час жалобної ходи по-звірячому вбитого російського опозиційного політика Бориса Нємцова – верх цинізму і свавілля», – вважає народний депутат.

Він також закликав генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Яґланда і президента ПАРЄ Анн Брассер «зробити все можливе для звільнення Гончаренка і Савченко».

Володимир Арʼєв зазначив, що затримання Олексія Гончаренка, який також є членом української делегації у ПАРЄ, «дає додаткові підстави для посилення санкцій проти делегації Російської Федерації у ПАРЄ».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG