Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко ввів у дію рішення РНБО просити ООН і ЄС про миротворців


Щоб питання про миротворчий контингент розглянули в Європі, потрібне ще звернення від Верховної Ради та рішення уряду

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони від 18 лютого «Про звернення до Організації Об’єднаних Націй та Європейського союзу стосовно розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру та безпеки». Відповідний указ оприлюднено на сайті глави держави.

Згідно з рішенням РНБО, звернення щодо розгортання в Україні міжнародного миротворчого контингенту зумовлене інтересами щодо гарантування національної безпеки України та невідкладного розв'язання кризової ситуації, що склалася в окремих районах Донецької і Луганської областей, забезпечення ефективної імплементації мінських домовленостей.

В указі президента йдеться про те, що контроль за виконанням рішення покладено на секретаря РНБО.

Від Верховної Ради очікують звернення від імені України до Ради безпеки ООН і Ради ЄС із проханням про розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки, від Кабінету міністрів – пропозицій щодо законодавчого врегулювання питань проведення на території України такої операції.

Низка країн ЄС уже висловилася на підтримку ініціативи керівництва України про міжнародну операцію для врегулювання ситуації на сході України. Водночас у Німеччині заявили, що, наприклад, процес відрядження в Україну миротворчої місії ООН складний і тривалий, тож поки що Україна і міжнародна спільнота мають використовувати наявні ресурси з моніторингу ситуації на Донбасі, а саме – спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG