Доступність посилання

ТОП новини

Савченко приймає харчувальну суміш для мозку – правозахисниця


Надія Савченко
Надія Савченко

Українська льотчиця, народний депутат Надія Савченко приймає харчувальну суміш для мозку, але готова оголосили сухе голодування, якщо її не звільнять, заявила Радіо Свобода російська правозахисниця Зоя Свєтова.

Напередодні вона відвідувала Савченко у лікарні СІЗО.

Як заявила Свєтова, за словами тюремних лікарів, стан Савченко – задовільний. «Людською мовою це означає, що вона поки що не помирає. Я спостерігаю за нею кожного тижня, бачу, як вона худне, блідне. Тепер вона скаржиться на те, що в неї крутиться голова, болить серце. Лікарі уважно за нею стежать», – сказала правозахисниця.

«Вона відмовляється від ін’єкцій глюкози і погодилася на те, щоб приймати якісь німецькі харчувальні суміші, в яких є білки, трошки глюкози. Як Савченко пояснила, це для того, щоб її мозок працював. Лікарі їй пояснили, що через те, що вона так довго голодує, п’є лише воду і чай і відмовилася від глюкози, організм у будь-який момент може, як вона каже «крякнути», тобто їй може різко стати гірше, вона впаде в кому і до неї застосують примусове лікування», – додала Свєтова.

Голодування Надії Савченко триває вже 80 днів. Український омбудсмен Валерія Лутковська закликала російських слідчих замінити її арешт на інший запобіжний захід через погіршення її самопочуття.

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Наприкінці червня сепаратисти захопили її в полон, перевезли через кордон і передали російським силовикам. Після цього Савченко взяли під варту в Росії. За даними захисту, вона не могла бути причетною до загибелі журналістів, оскільки потрапила в полон до їхньої смерті. Савченко всі звинувачення відкидає.

Наприкінці січня слідчі повідомили Савченко про відкриття проти неї нової кримінальної справи – про незаконний перетин кордону.

XS
SM
MD
LG