Доступність посилання

ТОП новини

Ядерна угода з Іраном загрожує Ізраїлеві – прем’єр-міністр


Біньямін Нетаньягу на проізраїльській конференції у Вашингтоні, 2 березня 2015 року
Біньямін Нетаньягу на проізраїльській конференції у Вашингтоні, 2 березня 2015 року

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявляє, що потенційна ядерна угода світової спільноти з Іраном може загрожувати самому виживанню його країни.

Але, заявив він у Вашингтоні на конференції на підтримку Ізраїлю, відносини між Ізраїлем і США, які є однією з провідних держав, що домовляються з Іраном, залишаються міцними.

Нетаньягу перебуває у столиці США для виступу на спільній сесії обох палат Конгресу, призначеній на вівторок, 3 березня. Його запросили конгресмени й сенатори від Республіканської партії. Це запрошення розлютило Білий дім, із яким автори запрошення не проконсультувалися.

Нетаньягу виступає проти планованої домовленості, стверджуючи, що вона не перешкодить Іранові далі створювати ядерну зброю.

Іран заявляє, що прем’єр Ізраїлю безпідставно роздмухує страх.

Цього місяця міжнародна спільнота й Іран мали б досягти постійної політичної домовленості щодо суперечливої іранської ядерної програми. Остаточну домовленість між шістьма провідними державами світу й Іраном, із технічними подробицями, мають укласти до кінця червня.

У світі підозрюють, що Іран намагається чи намагався таємно створити ядерну зброю. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми досі так і не надав.

Провідні політики й релігійні діячі Ірану часто виступають із антиізраїльською риторикою, заперечуючи саме право держави Ізраїль на існування. Цим був особливо відомий попередній президент Махмуд Ахмадінежад, який багато разів погрожував «стерти Ізраїль із мапи світу».

XS
SM
MD
LG