Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз»: із «Газпромом» домовлено платити тільки за узгоджені обсяги


«Нафтогаз України» повідомив за результатами тристоронніх переговорів у Брюсселі, що російський газовий монополіст «Газпром» підтвердив: українська сторона оплачує тільки ті обсяги газу, що постачаються і обліковуються через узгоджені пункти прийому.

Це стосується газозабезпечення окупованих районів Донецької і Луганської областей, до яких «Газпром» попередніми днями постачав газ безпосередньо, через газовимірювальні станції, з яких газопроводи ведуть до цих регіонів і постачання через які Україна не має змоги контролювати. Російська компанія чинила так прямо всупереч заявкам «Нафтогазу» і попередженням про неприпустимість такої практики, що суперечить контрактним зобов’язанням. При цьому в Москві стверджували, що постачання цих обсягів газу відповідає контрактові, і вони обліковуються як частина тих кількостей, за які Україна надала передоплату.

Зустріч у форматі Україна – Європейський союз – Росія відбулася для обговорення постачання російського газу до України в умовах, коли «Нафтогаз» звинуватив «Газпром» у численних порушеннях контракту. Серед порушень були також самочинні зміни з боку російської компанії обсягів газу, які подавалися до України і не відповідали українським заявкам.

Три сторони восени минулого року уклали так званий «зимовий пакет» про умови постачання російського газу до України на зимовий період, до квітня нинішнього року. Цю тимчасову домовленість уклали після тривалих суперечок щодо цін та умов постачання газу, внаслідок яких Україна на деякий час узагалі припиняла отримувати російський газ.

XS
SM
MD
LG