Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» має узгоджувати постачання газу з «Нафтогазом» – Демчишин


Володимир Демчишин у будівлі Європейської комісії у Брюсселі, 2 березня 2015 року
Володимир Демчишин у будівлі Європейської комісії у Брюсселі, 2 березня 2015 року

Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин наполягає, що домовленості про постачання російського газу в тимчасово окуповані сепаратистами регіони Донбасу мають вести тільки газові компанії двох країн – «Нафтогаз України» чи «Укртрансгаз», із одного боку, і «Газпром», із іншого.

Як сказав він після тристоронніх газових переговорів у Брюсселі, цим не мають займатися організації, що перебувають на тимчасово непідконтрольній Києву території.

Демчишин також підтвердив, що «Нафтогаз» постачає на цю територію природній газ, хоча тим часом не в повному обсязі через пошкодження газопроводів унаслідок бойових дій.

Крім того, він припустив, що наступної зими Україна вже зможе обійтися без російського газу.

За результатами зустрічі у форматі Україна – Європейський союз – Росія «Нафтогаз» уже повідомляв, що російський газовий монополіст «Газпром» підтвердив: українська сторона оплачує тільки ті обсяги газу, що постачаються і обліковуються через узгоджені пункти прийому.

А міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що постачання російського газу до «окремих районів» Донецької й Луганської областей, що нині окуповані сепаратистами за військової підтримки Росії, «винесуть за дужки» нині чинного «зимового пакету» домовленостей про постачання газу до України.

Як сказав він журналістам після тристоронніх переговорів у Брюсселі, обсяги, які Росія постачає безпосередньо сепаратистам, не будуть враховуватися при розрахунку сум передоплати з українського боку, а потім стануть предметом окремих переговорів і перевірок цих обсягів газу.

Ідеться про газозабезпечення окупованих районів Донецької і Луганської областей, до яких «Газпром» попередніми днями постачав газ безпосередньо, через газовимірювальні станції, з яких газопроводи ведуть до цих регіонів і постачання через які Україна не має змоги контролювати. Російська компанія чинила так прямо всупереч заявкам «Нафтогазу» і попередженням про неприпустимість такої практики, що суперечить контрактним зобов’язанням. При цьому в Москві стверджували, що постачання цих обсягів газу відповідає контрактові, і вони обліковуються як частина тих кількостей, за які Україна надала передоплату.

Як казали в Росії, заявку на цей газ там отримали від імені компанії «Донбастрансгаз». Так називає себе незаконне утворення на захоплених сепаратистами територіях. Цю ж назву має і філія «Укртрансгазу», підрозділу «Нафтогазу України», яка нині перереєстрована у Краматорську і яка ніяких заявок Росії не подавала.

Зустріч у форматі Україна – Європейський союз – Росія відбулася для обговорення постачання російського газу до України в умовах, коли «Нафтогаз» звинуватив «Газпром» у численних порушеннях контракту. Серед порушень були також самочинні зміни з боку російської компанії обсягів газу, які подавалися до України і не відповідали українським заявкам.

XS
SM
MD
LG