Доступність посилання

ТОП новини

Савченко дуже сподівається, що її звільнять – російська правозахисниця


Надія Савченко на суді 10 лютого 2015 року
Надія Савченко на суді 10 лютого 2015 року

«У вільний час – а часу у неї зараз багато – вона малює будинок мрії. У мене склалося враження, що це людина, яка дуже сподівається, що її звільнять» – Зоя Свєтова

«Я спостерігаю її щотижня. Я бачу, як вона худне, як вона блідне. Вона тепер уже скаржиться на те, що у неї паморочиться голова, що в неї болить серце», – розповідає член Суспільно-спостережної комісії Зоя Свєтова. Вона разом зі своєю колегою Анною Каретниковою відвідала у неділю в слідчому ізоляторі «Матроська тиша» українського військовослужбовця Надію Савченко, яка вже понад 80 днів голодує. За їхніми словами, українка зізналася, що почувається погано, як «ніколи в житті», але припиняти голодування не збирається. 2 березня Савченко відвідали голова президентської ради з прав людини Михайло Федотов і член цієї ради, лікар Єлизавета Глінка, але їм не вдалося умовити її припинити голодування.

Як розповіла в інтерв'ю Радіо Свобода Зоя Свєтова, у Савченка почалися проблеми з жовчним міхуром, печінкою, і в будь-який момент можуть трапитися незворотні зміни, однак вона не збирається припиняти голодування, поки їй не змінять запобіжний захід.

Як кажуть тюремні лікарі, стан поки задовільний. Це означає, що вона поки не помирає

– У недільний день було багато лікарів, був головний лікар лікарні Самсон Мадоян, приїхала начальник медичної частини служби виконання покарань Москви Галина Тимчук та лікар УЗД. Надії Савченко вчора робили УЗД черевної порожнини. При нас Самсон Мадоян її зважував і повідомив, що вона важить 56 кг. Їй вимірювали температуру. Температура була 36,7. Як кажуть тюремні лікарі, стан поки задовільний. Це означає, що вона поки не помирає.

Зоя Свєтова
Зоя Свєтова

Лікарі уважно за нею стежать. Від серця вони дають їй панангін. Вона відмовляється від ін'єкцій глюкози, але погодилася на те, щоб приймати якісь німецькі живильні суміші, в яких є білки, трішки глюкози. Це для того, щоб, як сама Савченко пояснила, мізки працювали. Лікарі пояснили їй, що через те, що вона так довго голодує – п'є тільки воду і чай, відмовилася від глюкози – організм може в один момент, як вона каже, «крякнути». Їй може стати різко гірше, вона впаде в кому, і щодо неї буде застосовано примусове лікування. Вона каже, що примусове лікування щодо неї буде застосовано, якщо вона не зможе чинити опір. І для того, щоб розум не відмовив, вона погоджується певний час пити цю поживну суміш. Але настане межа. Вона каже, що, якщо її не будуть звільняти, то вона перестане приймати будь-які суміші і оголосить сухе голодування.

– Наскільки я зрозуміла з Вашої публікації, Надія зізналася, що відчуває себе погано?

Вона показала мені архітектурні плани будинку, який вона хоче побудувати під Києвом. У вільний час – а часу у неї зараз багато – вона малює будинок мрії

– Так, вона сказала: «Я відчуваю себе хріново, паморочиться голова». Але при цьому ми з нею досить жваво розмовляли. Вона сиділа на ліжку, як завжди вона це робить. Вона показала мені архітектурні плани будинку, який вона хоче побудувати під Києвом. У вільний час – а часу у неї зараз багато – вона малює будинок мрії.

Вона дуже докладно розповідала про цей будинок. Показувала мені, що там два поверхи. На першому поверсі буде вітальня, на другому поверсі будуть кімнати для друзів. У підвалі буде винний льох, гараж. У мене склалося враження, що це людина, яка дуже сподівається, що її звільнять, людина, яка вважає себе невинною і просто не розуміє, чому вона повинна сидіти у в'язниці стільки часу, хоча у неї є алібі.

Просто Савченко настільки вільна внутрішньо людина, яка висловлює протест не лише проти свого утримання під вартою, а взагалі проти несправедливого слідства, суду, який існує в Росії

Я багато разів говорила про це, але хочу ще раз наголосити. Люди просто не розуміють. Вони кажуть: чому вона так уперлася, навіщо вона голодує? Адже слідство, суд розбереться. Просто Савченко настільки вільна внутрішньо людина, яка висловлює протест не лише проти свого власного утримання під вартою, а взагалі проти несправедливого слідства, суду, який існує в Росії. Вона протестує проти того, що людину можна рік тримати у в'язниці, не проводячи ніяких слідчих дій, хоча ця людина і її адвокати всіляко доводять, що у неї є алібі. Я впевнена, що вона не винна. Вона не вбивала російських журналістів. Тому що, якби вона була винна, вона б з такою завзятістю це не доводила. Вона б не голодувала. Вона не збирається ухилятися від кримінальної відповідальності. Вона просить, щоб їй змінили запобіжний захід.

Минулого тижня Рада з прав людини звернувся до голови Слідчого комітету Олександра Бастрикіна з проханням змінити Надії Савченко запобіжний захід на будь-який інший, не пов'язаний з утриманням під вартою. За час голодування Савченко втратила вже 30 відсотків маси свого тіла, і, як резюмували минулого тижня німецькі лікарі, які її оглянули, вона переоцінює сили свого організму. Ось що в ефірі Радіо Свобода розповів її адвокат Микола Полозов:

Микола Полозов
Микола Полозов

– Лікарі подивилися, що пишуть колеги Федеральної служби виконання покарань. Вони послухали, що сказала Надія. І в результаті вони написали, що можливості здоров'я Надії Савченко перебільшені як нею самою, так і лікарями служби. І поточний стан речей – а втрата маси тіла становить уже 30 відсотків – говорить про те, що рахунок йде не на якісь тижні, а фактично на дні. І дедлайн вони визначили – 6-8 березня.

Те, що час підійшов фактично до кінця, – про це можна сміливо говорити

У неї було відмінне здоров'я до голодування. Вона була військовим. Вона тренована. Плюс все-таки її напихали глюкозою в рамках терапії. Звичайно ж, говорити про те, що це відбудеться сьогодні або 6-го, ми не можемо. Ми не знаємо, наскільки ресурси її організму дозволяють їй триматися. Але те, що час підійшов фактично до кінця, – про це можна сміливо говорити.

Микола Полозов додав, що адвокати регулярно намагаються умовити Надію Савченко припинити голодування, до неї також приїжджали мати і сестра Віра, які просили Надію Савченко почати їсти. До неї звертався також лідер кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв, але Надія Савченко відмовилася припиняти голодування. Як каже Микола Полозов, вона сформулювала свою позицію просто: «Воля або смерть». Про безкомпромісну позицію Надії Савченко в ефірі Радіо Свобода каже український депутат від партії «Батьківщина» Олексій Рябчин:

Те, що вона робить, – це не спроба суїциду. Це спроба маленької, тендітної жінки довести всьому світові, що слова офіцера можуть щось означати

– Надія Савченко – це кадровий офіцер, і для неї честь – це не останнє слово. І те, що вона робить, – це не спроба суїциду. Це спроба маленької, тендітної жінки довести всьому світові, що слова офіцера можуть щось означати. Усім своїм життям вона показувала, що вона домагається свого. Вона, як виняток, була прийнята на навчання до військового училища. Це було спеціальне рішення міністерства. І вона його домагалася три або чотири роки.

Ця людина – патріот своєї країни, якого ми дуже чекаємо. І у Верховній Раді, я впевнений, ця людина може зробити для України дуже багато чого. Саме тому цієї маленької, тендітної зовні, але дуже сильної всередині жінки дуже боїться Кремль. І я можу вас запевнити, що прізвище Надії Савченко звучить не тільки з моїх вуст, а й з вуст західних дипломатів. Всім зрозуміло, що це справа політична. І все залежить тільки від однієї людини в Кремлі.

1 березня на марші в пам'ять про вбитого опозиційного політика Бориса Нємцова одна з колон ходи була присвячена Надії Савченко. Також 1 березня в багатьох містах світу пройшли акції на її підтримку, люди вимагали звільнення українського військовослужбовця. Про те, що ще зараз може зробити громадянське суспільство, щоб допомогти Надії Савченко, міркує Зоя Светова:

– Громадянське суспільство має постійно не випускати з уваги тему Савченко. У нас в країні весь час відбуваються страшні речі. У нас поблизу Кремля вбивають одного з найвідоміших опозиційних політиків, Бориса Нємцова. У нас після трьох років подій на Болотній площі раптом людині, яка там була, призначають домашній арешт. У нас без кінця ловлять якихось людей, які нібито винні в держзраді. До Надії Савченко можна ставитися як завгодно, але люди повинні зрозуміти: вона голодує не тільки за себе, вона голодує за всіх невинних людей в Росії, які утримуються під вартою.

Акції на підтримку Надії Савченко:

Українського військовослужбовця Надію Савченко, депутата Верховної Ради від партії «Батьківщина», делегата Парламентської асамблеї Ради Європи, звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина 11 червня минулого року під час мінометного обстрілу на сході України. 8 липня стало відомо, що Савченко перебуває під вартою в російському СІЗО. Військовослужбовець провину заперечує.

У грудні її захист надав докази її невинуватості: в момент, коли журналісти потрапили під обстріл, Савченко вже годину як перебувала в полоні у сепаратистів і не могла бути причетна до загибелі журналістів. За версією російського слідства, вона під виглядом біженки перетнула кордон Росії, після чого була затримана як підозрювана у кримінальній справі про вбивство російських журналістів.

2 березня Московський міський суд відхилив апеляційну скаргу адвокатів Надії Савченко на психолого-психіатричну експертизу, яка була проведена Савченко ще восени минулого року проти її волі. «Ми знали, що рішення буде таким, однак нам важливо було показати, що так чинити не можна. Людина, яка піддається стаціонарній експертизі, стикається з серйозними обмеженнями її прав: у психіатричній лікарні поводяться як з психічно хворим», – сказав адвокат Ілля Новиков в інтерв'ю агентству РАПСІ.

Термін арешту Надії Савченко за рішенням суду наприкінці лютого було продовжено до 13 травня. Українська військовослужбовець висловлювала побоювання, що до наступного суду може й не дожити. З 15 грудня вона голодує в СІЗО на знак протесту проти кримінального переслідування.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

XS
SM
MD
LG