Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС розглядають проект скасування політики сусідства і розширення зв’язків із Росією


Європейська комісія готується представити для обговорення в органах ЄС проект документа з пропозиціями про можливе скасування Європейської політики сусідства і фактичне розширення зв’язків із Росією.

Як мовиться у проекті, з яким ознайомився кореспондент Радіо Свобода, він має на меті ініціювати конкретні пропозиції про реформування чинних політичних документів Європейського союзу до осені цього року.

Серед питань, які проект має винести на обговорення, – пряма пропозиція скасувати програму Європейської політики сусідства. Серед пострадянських держав вона охоплює шість: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну, – але не Росію.

Самої Росії в тексті проекту прямо не згадують. Але саме неї вочевидь ідеться в питаннях про те, чи не варто розширити зв’язки з країнами, що перебувають поза Європейською політикою сусідства, і чи не має ця політика в разі її збереження передбачити можливість «гнучкішої співпраці» ЄС із «сусідами сусідів».

Європейську політику сусідства започаткували в Євросоюзі 10 років тому як інструмент поліпшення відносин із сусідніми країнами, які не належать до кандидатів на розширення ЄС. Відносини Євросоюзу з Росією керувалися окремою політикою. Останнім часом унаслідок агресії Росії проти України у Криму й на українському сході Європейський союз значно обмежив свої зв’язки з Росією.

XS
SM
MD
LG