Доступність посилання

ТОП новини

Прощання з Борисом Нємцовим не обійшлося без скандалів


Панахида за Борисом Нємцовим у Москві. 3 березня 2015 року
Панахида за Борисом Нємцовим у Москві. 3 березня 2015 року

У Москві поховали опозиційного політика Бориса Нємцова

У Москві у вівторок попрощалися з опозиційним політиком Борисом Нємцовим, який був убитий пізно увечері 27 лютого в центрі російської столиці. До Сахаровського центру, де пройшла громадянська панахида, прийшли тисячі людей. Похорони Нємцова пройшли на Троєкуровському кладовищі Москви.

О 10-й годині ранку, коли церемонія прощання з Борисом Нємцовим тільки починалася, черга бажаючих попрощатися з відомим російським політиком вже розтягнулася майже на кілометр. Люди продовжували прибувати. І коли о 14-й годині двері Сахаровського центру зачинилися, тим, хто не зміг віддати данину пам’яті Борису Нємцову, довелося просто передати квіти, які вони принесли з собою.

Сотні людей не встигли попрощатися з Нємцовим
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Серед тих, хто прийшов попрощатися з відомим опозиційним політиком, були громадські діячі, активісти, діячі культури. Було й чимало іноземців – приїхали представники посольств Великої Британії, Ірландії, Швеції, посли США і Євросоюзу. Із Великобританії спеціально на похорон прилетів колишній прем’єр-міністр Джон Мейджор. Із представників нинішньої російської влади були віце-прем’єр Аркадій Дворкович і прес- секретар глави уряду Наталія Тімакова. Президента Путіна представляв його повноважний представник у Держдумі Гаррі Мінх.

Заборонили в’їзд до Росії двом особам

І хоча похорон це не привід для скандалів, не обійшлося і без них. Попрощатися з Борисом Нємцовим не змогли маршалек сенату Польщі Богдан Борусевич і євродепутат з Латвії Сандра Калнієте. Їм було відмовлено у в’їзді в Росію. Проте Латвію представляв мер Риги Ніл Ушаков.

«Звичайно, коли в центрі міста вбивають провідного політичного діяча, це страшно, це жахливо. І в цій ситуації найголовніше для мене було приїхати по-людськи до людей, які мені близькі, чию думку я ціную. Звичайно, зараз Росія – в першу чергу – і Європа зацікавлені, щоб розслідування було не тільки результативним, але й щоб воно було абсолютно прозорим і для всіх зрозумілим», – сказав Ушаков в інтерв’ю Радіо Свобода.

У Москві прощалися з Нємцовим
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00


Не зміг попрощатися зі своїм другом і соратником Борисом Нємцовим один із лідерів російської опозиції Олексій Навальний. Він зараз відбуває адміністративний арешт в одному з московських СІЗО. Напередодні суддя Пресненського суду вирішила, що дружба двох політиків не була доведена «на папері». А ось слідчі дозволили прийти на панахиду іншому опозиційному політику Костянтину Янкаускасу, який перебуває під домашнім арештом.

Борис був яскравою людиною, найбільш живим
Костянтин Янкаускас

«Це величезне особисте горе для мене. Я Бориса особисто знав – ми були з ним в одному русі «Солідарність» протягом 5 років. Він був добрим, незлопам’ятним, навдивовижу яскравою людиною, найбільш живим. І зараз якась частина мого особистого світу руйнується», – сказав Янкаускас.

«Атмосфера ненависті запанувала в нашій країні»

Колишній віце-прем’єр Росії Олег Сисуєв наприкінці 90-х разом із Борисом Нємцовим працював у російському уряді. Для нього це теж особиста втрата. За словами Сисуєва, вбивство Нємцова сталося через атмосферу ненависті в сьогоднішній Росії.

«Я впевнений у тому, що це наслідок тієї атмосфери війни, ненависті, людиноненависництва і особливо ненависті до інакомислення, яке власне представляв Борис, – зараз вся ця атмосфера ненависті запанувала в нашій країні», – зазначив Олег Сисуєв.

За його словами, Борис Нємцов був видатним політиком і в нинішній Росії його немає ким замінити.

Вбивство Нємцова є наслідком атмосфери війни – Сисуєв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:52 0:00


На цю ж тему:

03.03.2015
Жертви політичної епохи Путіна

Смерть Бориса Нємцова поповнила довгий перелік вбивств, що визначають обличчя сучасної Росії далі
02.03.2015
Чи довго протримається режим Путіна після вбивства Нємцова?

Путіна намагатиметься усунути його ж оточення. Може дійти і до фізичної ліквідації далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG