Доступність посилання

ТОП новини

Україна готується до другого етапу відведення озброєнь


Артилерія бойовиків поблизу Горлівки, 18 лютого 2015 року
Артилерія бойовиків поблизу Горлівки, 18 лютого 2015 року

Якщо бойовики порушуватимуть умови відведення техніки, Київ теж може змінити графік – штаб АТО

Найближчим часом Україна розпочне відведення від лінії розмежування 152-мм артилерійських установок «Акація». Про це заявив речник АТО Анатолій Стельмах. За його словами, Київ очікує такого самого кроку від бойовиків.

Водночас, українська сторона продовжує відведення від лінії зіткнення 100-мм артилерійських установок. Хоча Україна може змінити цей графік, якщо бойовики порушать умови відвідення важких озброєнь, повідомив виконувач обов'язків речника Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов.

«Ми очікуємо адекватних дій із боку противника. Якщо умови відведення вони порушуватимуть, то українська сторона внесе відповідні корективи в графік відведення озброєнь і військової техніки. Це робиться для гарантування безпеки особового складу, що виконує завдання на рубежах і опорних пунктах уздовж лінії розмежування, і мирних громадян», – наголосив він.

Українські військові поблизу Артемівська, 3 березня 2015 року
Українські військові поблизу Артемівська, 3 березня 2015 року

Сепаратисти на своїх сайтах стверджують, що дотримуються графіка відведення важких озброєнь, і звинувачують у порушенні домовленостей українську сторону.

Водночас, командувач військами НАТО в Європі Філіп Брідлав у середу заявив, що процес, який відбувається, не можна назвати повноцінним відведенням озброєнь: «Ми дійсно бачимо з обох боків лінії бойового зіткнення відведення деякої техніки, але «відведення» у цьому випадку – це не той термін. Висновок такий: куди здійснюється відведення (з боку проросійських сепаратистів) ми не знаємо. Ми не бачимо, щоб (ці озброєння) в обов’язковому порядку поверталися до тих, кому вони належать».

За даними штабу АТО, сепаратисти в цілому дотримуються режиму припинення вогню, проте обстріли відбуваються і надалі. За даними штабу АТО, в ніч з 3 на 4 березня під вогонь терористів на Донецькому напрямку потрапили Опитне, Піски і Березове. «З артилерії близько опівночі злочинці били по Авдіївці, а з мінометів і зенітної установки знову ж таки по Водяному. На Луганському напрямку вогневого удару з гранатометів і стрілецької зброї зазнало селище Щастя. Поблизу населеного пункту Лебединське, що під Маріуполем, наші позиції обстріляв снайпер», – заявили в штабі АТО.

За даними ОБСЄ, порушень режиму припинення вогню протягом останніх кількох днів стало менше. Про це повідомив речник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Майкл Боцюрків. Однак, за його словами, на Донбасі залишаються гарячі точки – це Широкіне та Донецьк.

Як повідомив координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук у Facebook, проросійські бойовики намагаються відтіснити українські підрозділи від селища Широкине, за яке останні тижні ведуться бої. «Також на Новоазовській ділянці терористи активно вдають «відведення військ». У реальності відведені вдень озброєння повертаються на позиції в нічний час – за висловлюваннями самих бойовиків, «крутять карусель», – наголошує військовий експерт.

Водночас, бойовики угруповання «ДНР» заявляють, що за минулу добу зафіксовано 11 порушень «режиму тиші» з боку сил АТО – зокрема, поблизу населених пунктів Водяне і Піски.

У середу через пункти пропуску «Донецьк» та «Матвєєв Курган» на територію України заїхав сімнадцятий «гуманітарний конвой» з Росії. Російська сторона стверджує, що у колонах з понад ста шістдесяти автомобілів – гуманітарні вантажі, близько 90% яких становлять продукти харчування.

За даними української сторони, всього на територію України заїхали 166 автомобілів, значна частина з яких «​перевозила вантаж негуманітарного характеру», – заявив речник АТО Андрій Лисенко.

Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста не брали участь в огляді конвою, українська сторона здійснила лише візуальне спостереження, зазначив Лисенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG