Доступність посилання

ТОП новини

Українці можуть розраховувати на поляків – президент Польщі


Президент України Петро Порошенко та президент Польщі Броніслав Коморовський. Варшава, грудень 2014 року
Президент України Петро Порошенко та президент Польщі Броніслав Коморовський. Варшава, грудень 2014 року

У Польщі відзначили 200-річчя з дня народження композитора та автора гімну України Михайла Вербицького

200-річчя з дня народження композитора та автора гімну України Михайла Вербицького відзначали у Польщі у Млинах, що поблизу українсько-польського кордону. Ця річниця збігається із 150-ю річницею першого публічного виконання гімну України. Діаспора та поляки відзначили її урочистим покладанням квітів та хоровим співом композицій Вербицького.

Спільним українсько-польським святом став ювілей композитора Михайла Вербицького. Місцева українська діаспора готувалась до річниці понад півроку та зорганізувала все у Млинах – композитор помер саме у цьому місті.

Зокрема, урочисту панахиду запросили провести Блаженнішого Святослава – патріарха Української греко-католицької церкви. Він зауважив, що віра завжди згуртовувала український народ, як об’єднав його і своїм гімном Вербицький – священик греко-католицької церкви.

У Польщі відбулась урочиста панахида за композитором Вербицьким
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00


«Ми прийшли Тобі сказати, що та пісня, якою співало Твоє серце, яку Ти поклав на ноти саме тут, у тому місці – живе і не вмирає. Ми прийшли Тобі сказати, що ця пісня є сьогодні пасхальним гімном українського народу. Яким вона проголошує і собі, і світові, що Україна є і Україна буде», – сказав Святослав після панахиди.

Вячний польському народові за шанобливе ставлення до наших спільних цінностейПорошенко

Президент України Петро Порошенко передав своє вітання, яке зачитали зі сцени. Він акцентував на тому, що формування Вербицького як композитора, громадського та релігійного діяча відбувалось водночас під впливом представників західної та української шкіл.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

«Щиро вдячний польському народові за шанобливе ставлення до наших спільних цінностей та надбань. Дякую українцям усього світу та українцям Польщі за турботу про збереження пам’яті про наших нащадків та визначних співвітчизників», – зачитали зі сцени привітання Порошенка.

Президент також додав, що Україна цінує дружні відносини з Польщею та вдячна за спільні зусилля та допомогу у нинішньому протистоянні на Донбасі. За його словами, постать Вербицького – це приклад симбіозу України та Польщі.

Українці можуть розраховувати на поляків, ми разом з вами – президент Польщі

Броніслав Коморовський
Броніслав Коморовський

На святкуванні зачитали також привітання від президента Польщі Броніслава Коморовського. У промові йшлось про те, що його держава розуміє, через що зараз проходить Україна та підтримуватиме її надалі.

Віримо: ще вам браття, українці, усміхнеться доля
Броніслав Коморовський

«Українці можуть розраховувати на поляків, ми разом з вами. І віримо: ще вам браття, українці, усміхнеться доля», – йдеться у привітанні Коморовського.

Відзначити пам’ять хорового диригента та композитора Вербицького приїхав також посол України в Польщі Андрій Дещиця – він покладав вінок на могилу композитора. Після офіційної частини українські та польські хори разом виконали твори Вербицького.

ЮНЕСКО: 200-річчя з дня народження Вербицького включене до календаря пам’ятних дат на 2014–2015 роки

Михайло Вербицький – один із перших українських професійних композиторів Галичини, фундатор Перемишльської композиторської школи. Вперше пісню «Ще не вмерла Україна», що згодом стала гімном, почули в Перемишлі.

Українські та польські хори виконали твори композитора Вербицького
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00


Верховна Рада України ухвалила постанову про відзначення 4 березня 200-річчя з дня народження автора українського гімну.

Рішенням 37-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО 200-річчя з дня народження українського композитора Михайла Вербицького включене до календаря пам’ятних дат на 2014–2015 роки, які будуть відзначатись під егідою цієї найбільш авторитетної в царині освіти, науки і культури організації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG