Доступність посилання

ТОП новини

МЗС викликає російського консула через безпідставні затримання громадян України в Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ повідомляє про виклик консула посольства Росії через численні випадки безпідставного затримання в цій країні громадян України.

Крім того, причиною виклику стали «неповідомлення консульських установ про випадки обмеження їхньої свободи, неприпустимі дії співробітників правоохоронних органів Росії, що принижують людську гідність українських громадян та можуть бути кваліфіковані як застосування фізичного та психологічного впливу, а також тортури», мовиться в заяві МЗС.

У перебігу виклику, що відбувся ще в середу, 4 березня, російському дипломатові в категоричній формі заявили про неприйнятність такої практики поводження в Росії з громадянами України.

Серед іншого, йому вручили ноту протесту у зв’язку з «протиправними діями правоохоронних органів Росії стосовно народного депутата України, члена делегації України в ПАРЄ Олексія Гончаренка, якого затримали 1 березня в Москві. Україна вимагає від Росії ретельно розслідувати цей випадок, заявили в МЗС.

Крім цього, російському дипломатові вказали, що Росія має негайно забезпечити реалізацію передбаченого статтею 13 Консульської Конвенції між Україною та Росією права консульських посадових осіб України відвідувати заарештованих громадян України. У зв’язку з цим консулові вручили чергову ноту щодо невідкладного надання доступу до заарештованих в Росії Миколи Карпюка, Станіслава Клиха, Валентина Виговського та Юрія Солошенка, додали в міністерстві.

Крім того, російській стороні висунули вимогу без зволікань надати дозвіл на відвідання та обстеження групою українських лікарів народного депутата України, члена делегації України в ПАРЄ, Героя України Надії Савченко, яка голодує вже понад 80 днів на знак протесту проти свого викрадення та незаконного ув’язнення в Росії, мовиться в заяві.

Українська сторона також наполягає на безумовному звільненні та поверненні в Україну Надії Савченко, а також інших політичних в’язнів – громадян України, які незаконно утримуються в Росії, наголосили в МЗС у Києві.

Народного депутата Олексія Гончаренка затримали в Москві, коли він прибув туди на похорон вбитого опозиціонера Бориса Нємцова. До нього спершу не допускали українських консульських працівників, Гончаренко також скаржився на побиття. Також останнім часом кілька днів утримували під примусом у Москві українку Ганни Дурицької, подругу Бориса Нємцова, яка була свідком його вбивства; до неї теж тривалий час не допускали консула.

Крім того, під вартою в Росії перебуває кілька громадян України, законність арешту яких юристи і правозахисники ставлять під сумнів.

XS
SM
MD
LG