Доступність посилання

ТОП новини

Савченко і її адвокати підтверджують часткове припинення голодування


Українська льотчиця, депутат Верховної Ради України Надія Савченко під час засідання суду. Москва, 4 березня 2015 року
Українська льотчиця, депутат Верховної Ради України Надія Савченко під час засідання суду. Москва, 4 березня 2015 року

«Після суду (4 березня) в неї був дуже важкий криз. І іншого виходу не було» – адвокат

Адвокати ув’язненої в Росії української льотчиці Надії Савченко підтверджують, що вона вирішила «частково припинити голодування». Власноручного листа, в якому Надія Савченко пояснює своє рішення, адвокат Микола Полозов опублікував на своїй сторінці в мережі Facebook. Перше повідомлення про те, що Надія Савченко почала приймати їжу після 83 днів голодування, надійшло від її тюремників.

У листі, який опублікували адвокати української льотчиці Надії Савченко, вона пише, що вирішила поїсти, аби не померти.

«Я вчуся змінювати тактику. Так, фізично мені паршиво, але не настільки, щоб уже померти зараз. Тому певний час поп’ю бульйон, для того, щоб як жити – то літати, як померти – то здоровою, а як боротися, то щоб були сили!» – написала Савченко.

Вранці у четвер про те, що Надія Савченко почала їсти, повідомила Федеральна служба із виконання покарань Росії. «Сьогодні обвинувачена погодилася виконувати рекомендації лікарів щодо підтримання стану свого здоров’я і дала згоду на прийом курячого бульйону», – мовиться у повідомленні тюремної служби, яку цитують російські агентства.

Марк Фейґін
Марк Фейґін

Адвокат Надії Савченко Марк Фейґін в інтерв’ю Радіо Свобода підтвердив повідомлення про те, що ув’язнена українська льотчиця вирішила «частково припинити голодування».

«Я щойно був у Надії Вікторівни. Вона дійсно пила бульйон і підписала папір, який їй дали підписати у зв’язку з тим, що вона пила бульйон. Тільки там бу дещо інший сенс. Вчора після суду в неї був дуже важкий криз. І іншого виходу не було», – сказав адвокат, пояснивши, що Савченко вже втрачала свідомість і їй загрожувало примусове годування через зонд.

Адвокат наголосив, що йдеться ще не про повне, а лише про часткове припинення голодування, бо Надія ще протягом кількох тижнів не зможе повноцінно приймати їжу. Разом з тим, він висловив сподівання, що вона врешті відмовиться від голодування повністю.

Світ захоплений мужністю Савченко

Прохання до Надії Савченко припинити голодування, щоб зберегти своє життя, висловлювали численні українські та іноземні лідери, правозахисники, священики і сотні тисяч людей по всьому світу, які брали участь в акціях підтримки української льотчиці. Але головна їхня вимога була спрямована до російської влади, яка понад півроку утримує Надію Савченко в заручниках, попри її алібі та статус народного депутата України і депутата Парламентської асамблеї ради Європи.

Карел Шварценберґ
Карел Шварценберґ

Серед численних західних політиків, які виступили на підтримку Савченко, був і Голова комітету з закордонних справ парламенту Чехії та колишній міністр закордонних справ цієї країни Карел Шварценберґ. В інтерв’ю Радіо Свобода він сказав, що нині «гидкі диктатури втратили всякий сором, і як у старі часи, кидають людей у тюрми». «Це є трагедією, бо люди зараз поводяться так, ніби вони живуть у 1950-і роки», – сказав Шварценберґ.

Карел Шварценберґ, голова комітету з закордонних справ парламенту Чехії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00
Я захоплений мужністю людини, яка продовжує боротьбу, незважаючи на те, що її посадили в тюрму, і витримує голодування
Карел Шварценберґ

Щодо Надії Савченко, то політик, який упродовж багатьох років підтримував боротьбу дисидентів у себе на Батьківщині, побажав українській льотчиці успіху в її боротьбі, додавши, що він захоплений її мужністю.

«Лише вона знає, що є правильно. Але я лише можу їй сказати, що я захоплений мужністю людини, яка продовжує боротьбу, незважаючи на те, що її посадили в тюрму, і витримує голодування», – сказав чеський політик.

Над матеріалом працювали Марія Щур, Олена Матусова, Ольга Мальчевська

(Військовополонена Надія Савченко)

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG