Доступність посилання

ТОП новини

Як працює Верховна Рада в умовах неоголошеної війни?


Експерти оцінили 100 днів роботи нового парламенту

Ірина Вівчар

За перші 100 днів роботи Верховної Ради України восьмого скликання депутати створили коаліцію, сформували уряд, ухвалили бюджет та підтримали понад 300 законодавчих ініціатив. Уперше парламент в Україні працює в умовах фактичної війни. Експерти роботою Верховної Ради переважно не задоволені через порушення регламенту та зволікання з реформами. Якість рішень, які стосуються війни, у експертному середовищі оцінили на 4 бали із 10.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

Депутати Дмитро Ярош і Андрій Білецький не відвідали й однієї п'ятої засідань. Координатор виборчих і парламентських програм громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська пояснює це тим, що вони беруть участь у війні на Донбасі. За словами Айвазовської, народні обранці, яких називають комбатами, не лобіюють питання, що стосуються війни, соціального забезпечення учасників АТО і переселенців. Комітет у справах ветеранів та учасників АТО станом на 24 лютого розглянув лише 2 законопроекти. Для порівняння, комітет, який займається оподаткуванням і митною політикою – у 100 разів більше.

Депутати, які начебто мали представляти інтереси військових, учасників АТО, вони і воюють в тому числі. А деякі інші, які натягали на себе мундир комбата, зараз займаються відкритими провокаціями у стінах парламенту
Ольга Айвазовська

«Депутати, які начебто мали представляти інтереси військових, учасників АТО, вони і воюють в тому числі. А деякі інші, які натягали на себе мундир комбата, зараз займаються відкритими провокаціями у стінах парламенту. Якщо дивитися по профільних групах і депутатах, які повинні би бути в цей період більш активними, тому що вони свої цільові групи представляють, вони з цим іміджем йшли на вибори, вони підвищували рейтинг політичних партій за рахунок своєї присутності у списках, то вони, на жаль, не показують окремо особливих успіхів».

Депутати, які зараз на фронті, будуть повноцінно працювати у Раді, коли закінчиться війна, запевняє депутат «Блоку Петра Порошенка», колишній боєць полку «Азов» Олег Петренко. Усі інші військові у парламенті – вже не комбати, а депутати.

Війна – це, сподіваємось, тимчасово. Пройде ще небагато часу і Ярош, і Білецький зможуть повноцінно виконувати свої депутатські обов’язки
Олег Петренко

«Та ж наступальна операція «Азову», яка була, була б неможлива, якби Білецький був постійно у Верховній раді і на окрузі. Його приймальня працює, я впевнений, це одна з найкращих громадських приймалень. Законопроекти пише, багато законопроектів якраз готується, вони будуть подані. Війна – це, сподіваємось, тимчасово. Пройде ще небагато часу, і Ярош, і Білецький зможуть повноцінно виконувати свої депутатські обов’язки. А інші знаєте, які комбати? Вони вже депутати, а не комбати».

Кількість законопроектів – не показник ефективності роботи?

За словами нардепа, комбати у Раді працюють дуже активно, зокрема, у комітеті із нацбезпеки. А кількість законопроектів – не показник ефективності роботи.

«З чого ви взяли, що вони не лобіюють? (законопроекти, які стосуються АТО – ред.) Хто автор? От хтось подає не із комбатів закон, який стосується АТО, наприклад Пашинський. Навіщо комбатам подавати такий же?»

Ігор Когут
Ігор Когут

Якщо статистично порівняти попереднє і теперішнє скликання, то цей парламент працює вдвічі більше, кажуть в «Опорі». Така активність спровокована не лише війною, а й важкою економічною ситуацією. Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут наголошує, що через «шантаж уряду» депутати часто порушують регламент і голосують, самі не знаючи за що.

Ключові порушення спровоковані фінансовою ситуацією
Ігор Когут

«Ключові порушення спровоковані фінансовою ситуацією. З одного боку, уряд каже, що це потреба внутрішнього реформування, а з іншого волає: нам МВФ завтра не дасть позику. І от ми живемо у такому режимі, це є конвульсії. Вони тижнями розглядають якісь дріб’язкові питання, потім раз – і за 2 дні вноситься якесь дуже важливе питання: бюджету, податків і тому подібне, і черговий раз ми маємо на виході продукт, який дуже важко зрозуміти депутатам».

Після виборів менше третини українців думали, що цей парламент допрацює свій термін до кінця, йдеться у опитуванні «Демократичних ініціатив». У чому українці категоричні – у ставлення до війни. 80 відсотків вважають, що досягнення миру – першочергове завдання перед країною і парламентом зокрема.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG