Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі: у Конгресі та Держдепартаменті підтримують озброєння України


Протягом тижня радник Порошенка зустрічався із десятками американських високопосадовців. Каже: усі тиснуть на адміністрацію Обами

«Війна в Україні – це битва за демократичні цінності», апелює до емоцій американців колишній президент Грузії, а нині керівник Дорадчої міжнародної ради реформ в Україні Міхеїл Саакашвілі і одразу переходить до фактів, показує докази присутності російських військ на українських територіях і нагадує США про їхні зобов’язання перед Україною.Саакашвілі каже, що: Путін і не думає зупинятися.

Якщо Путін захопить весь Південь України, тоді ми будемо мати справу зі спробою насадження хаосу на решті території України і навіть, можливо, спробою перевороту
Міхеїл Саакашвілі

«Небезпека дуже велика. Небезпека існування української демократії та державності. Адже якщо Путін захопить весь Південь України, нанесе нищівного удару по українських силах, чого він страшенно й домагається, тоді, враховуючи економічні проблеми, ми будемо мати справу зі спробою насадження хаосу на решті території України і навіть, можливо, спробою перевороту», – запевняє Міхеїл Саакашвілі.

Весна і літо – час, коли Путін може піти на подальшу ескалацію, каже військовий експерт Стівен Бланк.

Мені здається, що є люди в адміністрації, які фактично підривають процес надання допомоги Україні і їх треба зупинити
Стівен Бланк

«Мої джерела повідомляють, що Пентагону було сказано діяти повільно, навіть у питанні надання тієї допомоги, яка вже погоджена. Заява про те, що Пентагону треба час, щоб зрозуміти, що потрібно українцям – не виправдання, – наголошує Стівен Бланк. – Це вже триває рік. Мені здається, що є люди в адміністрації, які фактично підривають процес надання допомоги Україні і їх треба зупинити».

Саакашвілі показав Сенату список необхідного Україні озброєння. «Цей список озброєння уклали після низки неофіційних консультацій з людьми у Пентагоні і я бачив цей перелік. Він дуже скромний. Багато грошей не потрібно. Потрібна політична воля», – сказав він.

Аргумент про те, що озброєння українців спровокує Путіна, не є актуальним, кажуть експерти, адже мотивація Кремлю не потрібна. Так само не мають сенсу і побоювання про можливий розкол між американськими та європейськими союзниками.

Серйозне стратегічне рішення – стояти за Україну – не викличе спротиву в союзників
Деймон Вілсон

«Лише невпевнена позиція може змусити партнерів нервувати, але серйозне стратегічне рішення – стояти за Україну, як це радять мої колеги, – не викличе спротиву в союзників», – зазначив Деймон Вілсон, віце-президент аналітичного центру Атлантична рада.

Наразі ж зволікання Білого дому фактично блокують збройну підтримку для Києва з боку європейських союзників. Політика негласного ембарго поширюється серед найближчих сусідів України.

Той факт, що американці не надають українцям зброї, також застерігає інші країни мати бізнес із Києвом
Міхеїл Саакашвілі

«Той факт, що американці не надають українцям зброї, також застерігає інші країни мати бізнес із Києвом. У чехів і болгар досі не було проблем з наданням зброї, але коли Вашингтон почав затримувати – тепер ніхто не хоче опинитися наодинці обличчям до обличчя з Росією», – говорить Міхеїл Саакашвілі.

В Держдепі вимальовується ідея, що вони в цілому – прихильники цієї ідеї
Міхеїл Саакашвілі

Однак прогрес у питанні зброї для українців є, додає керівник Дорадчої міжнародної ради реформ в Україні. Протягом тижня він зустрічався із десятками американських високопосадовців. Каже: усі тиснуть на адміністрацію Обами.

«Я не зустрів у Конгресі жодного конгресмена-сенатора, який би не підтримував Україну, який би також не вимагав рішучих дій. І вже в Держдепартаменті, з моїх консультацій, в принципі вимальовується ідея, що вони в цілому – прихильники цієї ідеї. Тобто політичний клас зараз за те, щоб надати Україні зброю. А це вирішальний фактор. Звичайно, президент буде зважати в основному на фактор суспільної думки і думку політичного класу, тому що це питання вже стало моральним, принциповим», – запевнив Міхеїл Саакашвілі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG